Botond, Mózes
EUR 385,61 Ft
USD 369,79 Ft
12 °C
29 °C

Megrendült az Egis pozíciója

2003.02.19. 09:38
Az Egis deramciclane-sztorija véget ért. A finn Orion Pharma és az amerikai Pharmacia úgy döntött, leállítja a szorongás elleni szer tesztelését, miután nem találták eléggé hatékonynak. Egyes elemzők szerint akár felére is leeshet az Egis-részvények árfolyama, amelynek kereskedését tegnap a BÉT egész napra felfüggesztette.
Az Egis Rt. a múlt héten még arról számolt be, hogy az európai hatóságoknál megkezdődött a szorongás elleni szerének, a deramciclane szabadalmának bejegyzése, melyhez kapcsolódóan újabb kutatási ellentételezést fizet az Orion az Egisnek.

Éppen ezért leginkább a sokkhatáshoz lehet hasonlítani az Orion Pharma tegnap reggeli közleményét - amelyet percekkel a tavalyi gyenge gyorsjelentés publikálása előtt tettek közzé -, miszerint a klinikai kísérletek harmadik, azaz utolsó fázisában nem találták hatékonynak a szorongás elleni originális gyógyszerjelöltet, ezért a tesztelés leállítása mellett döntöttek az amerikai Pharmaciával közösen. Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb kutatási programja bukott el - fogalmazott a finn társaság.

Európában két kísérlet zajlott a harmadik fázis keretében, melyből az első sikeresnek bizonyult, ám a második, az amerikai kutatásokkal párhuzamosan zajlók nem hoztak megfelelő eredményt a hatékonyságot illetően, s a kevés, illetve tolerálható mellékhatásra vonatkozó követelmények sem teljesültek.

"A cég él, csak a jövőbeli eredmény veszett el"

Váratlanul ért minket is a bejelentés, erre utaló jelek nem voltak korábban, sőt arra sem, hogy kedden közleményt tesz közzé az Orion - mondta a Világgazdaságnak Marosffy László, az Egis vezérigazgató-helyettese. Az Egis a hír tudomásulvétele után rögtön az Orion Pharma cég elnökéhez, dr. Risto Miettunenhez fordult az információ ellenőrzése és a hír indoklása végett. Mivel érdekelt és hozzáértő szakemberek végezték a kísérleteket, megalapozott döntés születhetett részükről - tette hozzá Marosffy László.

A deramciclane-molekula közös fejlesztésére vonatkozó szerződés az Egis és az Orion között változatlanul érvényben van. A fejlesztés folytatásáról (esetleg más terápiás indikációs területen) vagy befejezéséről az eredmények teljes ismeretében, a heteken belül sorra kerülő szakértői egyeztetések után döntenek a felek.

Amennyiben az Orion új információkat ad a deramciclane vegyület fejlesztésére vonatkozóan, azokat az Egis a hatályos jogszabályoknak megfelelően azonnal közzéteszi - hangzik az Egis közleménye, amelyet a délutáni órákban tett közzé. Az esemény nem rendkívüli világviszonylatban, hiszen piacról is vontak már vissza gyógyszert, ám az Egis életében ez rendkívüli esemény. A cég azonban él és működik, csupán jövőbeli eredményt veszített el - mondta Marosffy László.

Az elemzők nagy zuhanásra számítanak

A piac drámainak ítélte a hírt, amit az is mutat, hogy a pesszimistább elemzők 50 százalékos árfolyamzuhanással számolnak. A BÉT tegnap nem indította el a gyógyszeripari társaság részvényeinek kereskedését, ám a pánikhangulatot előrevetítheti, hogy az Orion-részvények tegnap több mint 20 százalékot zuhantak, ami hétéves mélypontot takar. A bejelentés érzékenyen érinti az Egis árfolyamát és megítélését is, a külföldi befektetők ugyanis a deramciclane miatt vártak sokat a társaságtól - mondta a Világgazdaságnak Frances Cloud, a Nomura elemzője.

Az új szer az eladások után 10 százalék körüli royalty bevételt jelentett volna az Egisnek, s potenciálisan egymilliárd dolláros árbevétellel számolhatott volna a társaság az elemző szerint. Nem gondolom, hogy ez kedvezőtlenül érintené a menedzsmentet, hiszen nem láthatták ezt előre, s így nem is tudták megakadályozni - tette hozzá. Frances Cloud továbbra is csökkentésre javasolja a részvényt, amelyek árfolyama véleménye szerint akár 50 százalékkal is zuhanhat.

Az elsődleges húzóerő eltűnt az Egis életéből, a deramciclane-sztorinak vége - mutatott rá Tordai Péter, a K&H elemzője, aki szerint 7000 forintra eshet le az árfolyam. A kilátásokat nehezítheti, hogy nem lehet tudni, menynyire épültek be a deramciclane-nal kapcsolatos várakozások az árfolyamba. (Sikeres piaci bevezetés esetén 19-27 ezer forintos célárfolyamokat jelöltek meg az elemzők.)

Ha a Richter Gedeonnal hasonlítjuk össze az Egist, s a 10,4-es P/E árazást az Egisnél alkalmazott 15 százalékkal diszkontáljuk (a likviditás miatt), akkor 6900 forintos árfolyam jön ki, ami 38 százalékos áresést jelent - hangzik Tordai érvelése.

Az IEB elemzői szerint a molekula sikerességét övező optimizmus már nagyjából beépült az árfolyamba. A projekt sikeressége esetén a szakértők a részvények mintegy 8 ezer forintos értéknövekedésére számítottak volna.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek