Gál
3 °C
16 °C

Gyógyszerreklám miatt százmilliós bírság az Egisnek

2004.10.25. 11:48
A fogyasztók megtévesztése miatt a Gazdasági Versenyhivatal százmillió forint bírságot szabott ki az Egis gyógyszergyárra. A versenyhivatal Indexhez eljuttatott indoklása szerint a gyár egyik az készítményét a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon reklámozta.
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Egis Gyógyszergyár Rt. ellen folytatott versenyfelügyeleti eljárásban megállapította, hogy Egis egyik gyógyszerkészítménynek a 2003- 2004. év folyamán történő reklámozását a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon folytatta. A gyógyszergyár az orvostájékoztatóiban a gyógyszer szív- és érrendszeri betegségeket megelőző, preventív hatását reklámozta, annak ellenére, hogy a gyógyszer nem rendelkezik ilyen törzskönyvezett hatással - tájékoztatta a GVH az Indexet.

A Versenytanács az Egis Rt.-t a további jogsértő magatartástól eltiltotta, és 100 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A versenyhatóság a bírság kiszabásával a jogsértés kellő szankcionálásán túl, a versenyszabályok betartására, a hasonló jellegű jogsértések elkerülésére kívánja késztetni a piaci szereplőket.

Orvosokat is

Az eljáró versenytanács egyrészről rámutatott, hogy a gyógyszerek reklámozására vonatkozó jogszabályok szigorúan kizárják, hogy a gyógyszergyártók és forgalmazók orvostájékoztatóikban a gyógyszer törzskönyvezett hatásán kívül más tájékoztatást, így a gyógyszer nem törzskönyvezett lehetséges hatását szerepeltessék. Másfelől az Egis Rt. a másfél évet átfogó, átgondolt, különböző vizsgálatok eredményeivel összekötött reklámtevékenysége alkalmas volt arra, hogy a vállalkozás a magasabb versenyjogi mércével mért, professzionális fogyasztókat, az orvosokat is megtévessze.

Az Egis vezetése úgy látja, hogy egy létező gyakorlat szerint járt el, hiszen nagyon sok dokumentumunk van arról, hogy a gyógyszergyárak az egyes termékeikről több hatást állítanak, mint ami törzskönyvezve van. Az Indexhez eljuttatott közleményben az Egis elismeri, hogy nem menti fel őket az alól, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak, amire a jövőben fokozott figyelmet fognak fordítani. Emellett leszögezik, hogy az orvosokat nem tévesztették meg, hiszen amit állítottak, azok mögött számos vizsgálat áll, melynek alapján a többlethatás törzskönyvezése folyamatban van.