Árpád
-2 °C
3 °C

Jöhetnek az egyéni cégek

2007.02.09. 07:33
Új egyéni vállalkozói törvény készül, a törvényjavaslat akár már ősszel a parlament elé kerülhet - értesült a Világgazdaság. Mint a lap megtudta, az igazságügyi és rendészeti tárca elképzelései szerint a mai egyéni vállalkozói igazolvánnyal folytatott tevékenység - korszerűbb szabályozással - a jövőben is folytatható lesz, ám mód nyílna az egyéni cégként történő működésre is.

Az egyéni cégként történő regisztráció azzal az előnnyel járna, hogy a vállalkozó egyértelműen elválaszthatja a magánvagyonától a vállalkozói vagyont. Vonatkoznának rá az ide vágó számviteli, adó- és csődjogi szabályok; ez ugyan nagyobb kötelezettséget jelenthet, ugyanakkor elkerülheti, hogy személyes vagyonára végrehajtást vezessenek. A koncepció kidolgozása most folyik a szakmai és érdek-képviseleti szervek részvételével.

Ma mintegy 600 ezer egyéni vállalkozás van. Tizenhat éve, a törvény megszületésekor a munkanélkülivé válás elkerülése volt a cél, az, hogy a lehető legkönynyebb feltételekkel lehessen egyénileg vállalkozni - emlékeztetett Szűcs György, az Iposz elnöke. A gazdaságban bekövetkezett változások, az uniós csatlakozás, a törvényi módosulások és a tapasztalatok egyaránt szükségessé teszik a törvény megújítását. Az egyéni vállalkozó anyagi felelőssége korlátlan, gyakran maga viseli a munkaadói és munkavállalói terheket, ugyanakkor kialakult - nem is mindig alaptalanul - egyfajta erkölcsi megbélyegzése, hogy ő tud a legkönnyebben kibújni a kötelezettségek alól. Az egyéni cég lehetőségével a gazdasági forgalom egyenrangú részvevője lehet. Az Iposznál megfontolnák a cégbeli anyagi felelősségvállalás határát, és a cégtulajdonosi státushoz megkövetelnék a szakképzettséget is.

A Kisosz - függetlenül az az egyéni cég lehetőségétől - alapvető fontosságúnak tartja a kényszerpályán mozgó, kizárólag a szaktudását és munkáját nyújtani képes önfoglalkoztató megkülönböztetését minden tekintetben attól az egyéni vállalkozótól, aki saját tőkebefektetéssel, saját kockázattal rendszeres üzleti tevékenységet folytat - mondta Antalffy Gábor ügyvezető elnök. Az előbbit a működési feltételek leegyszerűsítésével lehetne elsősorban támogatni, míg az utóbbi, mint tényleges vállalkozás, bevonható lenne az uniós fejlesztési források alá.

Az egyéni cégre vonatkozó elgondolást, illetve annak önkéntességét támogatja az MKIK is - szögezte le Vándor Béla vezető jogtanácsos. A kamara javaslatai között szerepel az egyéni vállalkozási tevékenység szüneteltetésének a lehetősége, mivel ma az önfoglalkoztatók gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy - munkájuktól függően - vissza kell adniuk, majd újra kiváltaniuk az igazolványt. A szervezet kívánatosnak tartaná az egyéni vállalkozások cégbírósági regisztrációját és törvényességi felügyeletét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?