Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Százezer egyéni vállalkozás nem működik

2003.02.13. 11:18
Az egyéni vállalkozók február 15-ig hosszabbítják meg igazolványukat. A nyilvántartás szerinti 474 ezer egyéni vállalkozásból 373 ezer működik.
Csatári László, a Belügyminisztérium Központi Hivatalának főosztályvezető-helyettese az MTI-nek elmondta: becslések szerint 10-20 ezer közé tehető azoknak a száma, akik nem hosszabbítják meg igazolványukat. Érdemes volt meghosszabbítani a 2000 novembere előtt kiadott egyéni vállalkozói igazolványok megújításának határidejét 2002 június 30-áról 2003 február 15-éig, mert még most is jelentős számban érkeznek a kérelmek az okmányirodákba, közölte.

Hozzátette: az önkormányzatok mindent megtettek azért, hogy minél több érintett értesüljön a módosított határidőről. A kisebb okmányirodák még azt is megtették, hogy a kamara által átadott iratanyagok alapján értesítették az érintett vállalkozókat a regisztrációs határidő lejártáról, ezért sok közülük az eredeti határidőre, 2002 június 30-ára meghosszabbította az igazolványt.

A végső határidő 17-e

Lemaradásban többnyire a fővárosban, a megyei székhelyeken, megyei jogú városokban lévő vállalkozások vannak. Csatári szerint nagyobb igény esetén célszerű, ha az okmányirodák minél több kérelmet befogadnak még február 15-e előtt, amiről igazolást adnak, majd ezt követően kezdik meg a feldolgozást. Mivel február 15-e szombatra esik, ezért az államigazgatási eljárás szabályai alapján még hétfőn is be lehet adni a kérelmet.