Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Többmilliárdos kifizetetlen számlák az egyetemeknél

2005.09.01. 08:16
A kormányzati szervezetek közül a pénzügyi és az oktatási tárca halmozta fel a legnagyobb adósságokat, az adóhivatal, illetve az egyetemek tartozásaival.

Idén június 25-ig a Pénzügyminisztériumnak (PM) és a hozzá tartozó intézményeknek csaknem 2 milliárd forintra nőtt az adósságállománya - derül ki az Államkincstár honlapján közzétett adatokból. A PM és intézményei a 30 napon belül lejárt adósság tekintetében a teljes állomány 23,15 százalékát tudhatták magukénak, ennél nagyobb, 37 százalékos arányt csak az oktatási tárca és az általa felügyelt szervezetek mutattak fel. A PM-fejezet tartozásának legnagyobb tétele az APEH-hez fűződik: az adóhivatal az állammal és a tb-alapokkal szemben 1,6 milliárdos adósságot halmozott fel.

A PM egyenlített

A Pénzügyminisztérium közölte: az APEH valóban tartozott az államnak, de hátralékát június 29-én, illetve július elsején kiegyenlítette. Az adatok átvezetésére idáig azért nem került sor, mert az államháztartási rendszerben minden hónapban 25-i adatszolgáltatási fordulónappal számolnak, a július végén érvényes kimutatás publikálása pedig még a kincstári honlapbizottság döntésére vár.

A PM költségvetési fejezetnek a tartozás rendezésével lényegesen kisebb a hiánya, a tárca tájékoztatása szerint a felügyeletük alá tartozó költségvetési szerveknek általában nem jelentős, 30 nap alatti szállítókkal szemben fennálló, tehát nem köztartozása van. Más a helyzet az oktatási tárca fejezeténél, ott a csökkenés ellenére akut az adósságválság. Míg a minisztériumhoz tartozó intézmények - köztük elsősorban egyetemek - januárban még 5,510 milliárd forint adósságállománnyal küzdöttek, addig júniusra ez 4,645 milliárdra csökkent. Arányuk azonban a teljes állami állományon belül nőtt, mivel a többi tárca területén összesen 2,8 milliárd forint tartozáscsökkentést regisztráltak. Jellemzően a felsőoktatási intézmények vannak eladósodva (a júniusi szám itt 4,344, a júliusi pedig 3,855 milliárd forint, tehát itt is volt csökkenés).

Orvosegyetemek tartoznak

Ezen belül is a legjelentősebb a tartozás az orvostudományi centrummal rendelkező egyetemeken van (Debrecen kivételével), ezeknél az elmúlt két hónapban a tartozás rendre 2,919 milliárd, illetve 2,724 milliárd forint volt. Ugyanakkor kincstári biztos kirendelését szükségessé tevő úgynevezett minősített tartozás csak a Pécsi Tudományegyetemen van, ahová a csaknem kétmilliárd forint adósság csökkentése érdekében ki is rendeltek biztost.

A pécsi esetben nem köztartozásról van szó, kizárólag szállítókkal, illetve szolgáltatókkal szemben maradtak kifizetetlen számlák. A PM értékelése szerint a jelentős adósságok hátterében elsősorban az áll, hogy a felsőoktatási intézmények vezetése sokszor nem tudott megfelelő választ adni az olyan új kihívásokra, mint az integráció, vagy a betegellátás területén a teljesítményfinanszírozás, illetve az utóbbi években a teljesítmény volumenkorlátja.