Szilárda
0 °C
6 °C

Egy számjegyű lett az alapkamat

2004.12.20. 14:51
A várakozásoknak megfelelően a jegybank csökkentette az alapkamat mértékét. A Monetáris Tanács 50 bázisponttal csökkentette a kamatot, így az ismét egyszámjegyű lett.
A Monetáris Tanács hétfői ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 10 százalékról 50 bázisponttal 9,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat. Ez megfelel a piac és az elemzők várakozásának.

Csökkenő infláció

A testület közleménye szerint a kamatcsökkentést elsősorban az infláció szempontjából meghatározó folyamatok kedvező alakulása tette lehetővé. A fogyasztói infláció és a maginfláció csökkenő pályán van. A Monetáris Tanács szerint az infláció csökkenése a jövőben is folytatódni fog, amit megerősít a versenyszféra béremelkedésének októberben tapasztalt lassulása.

A pozitív inflációs kilátások mellett a kedvező globális befektetői környezet és a belföldi befektetők növekvő állampapír-kereslete is segítette a kamat csökkentését. A gazdaság egyensúlyi helyzete azonban továbbra is törékeny, így fennmaradnak a jelenleg kedvező befektetői légkör esetleges megváltozásával összefüggő kockázatok. Mindezek miatt a Monetáris Tanács kamatpolitikáját továbbra is az óvatosság fogja jellemezni.

Egy éve

Az alapkamat egy év óta először csökken tíz százalék alá. Utoljára tavaly novemberben volt 9,5 százalékos a jegybanki alapkamat. A Magyar Nemzeti Bank november végén váratlanul három százalékponttal növelte az alapkamatot. Az utóbbi hónapokban ez a kamatszint fokozatosan csökkent, míg elérte a mostani 9,5 százalékot.

Kormánypárti politikusok és maga a miniszterelnök is többször támadta a jegybankot a szerintük túl magas kamat miatt, és a kamatláb csökkentését, illetve a forint gyengítését szorgalmazták.