Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Járai egykulcsos adót szeretett volna

2005.06.30. 15:55
Az egykulcsos adórendszer jobb lett volna - mondta Járai Zsigmond egy varsói konferencián. A versenyképességet pedig inkább a tb-járulék csökkentése növelné. Az áfacsökkenés hatása valószínűleg csak késéssel jelentkezik.
Járai Zsigmond, magyar jegybankelnök szerint elvileg még teljesíthető az, hogy Magyarország 2010-ben csatlakozzon az euró-zónához, de "kockázatos késlekedni a reformokkal".

Járai szerint már a jövő évi költségvetésben is látni kell az euró bevezetéséhez is elvezető hiteles lépéseket, mert legkésőbb az országnak 2007 közepében be kell lépnie az Európai Unió árfolyamrendszerébe, az ERM-II-be, hogy 2010-ben a magyar forintot felváltsa az euró. A Lengyel Nemzeti Bank és a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön és pénteken közös konferenciát tart Varsóban, "a fiskális politika, és út az euróhoz címmel."

Egykulcsos adó

Járai Zsigmond, a tervezett adólépésekkel kapcsolatban elmondta, a várható áfa csökkentés minden bizonnyal csak késéssel jelentkezik majd a magyarországi árakban. A kormány tervezett adólépéseiről egyelőre saját véleményét mondja, a magyar jegybank szakértői most elemzik az adóreform várható hatását. Megítélése szerint az egykulcsos adórendszer jobb lett volna, a magyarországi adószisztéma egyszerűsítése szempontjából. "Úgy gondolom, a munkára rakódó közterhek, elsősorban a tb-járulék csökkentése jobban növelné az ország versenyképességét, mint az áfában és az szja-ban már bejelentett tervezett lépések" - hangoztatta Járai Zsigmond.

A tervezett áfa-csökkentésnek minden bizonnyal inflációmérséklő hatása is lesz. "Arról azonban még nem szereztünk elegendő tapasztalatot, hogy az áfában történő esetleges mérséklés milyen gyorsan, és milyen mértékben hat az árakra, ellenkezőjét az áfa-emelések hatását 2004-ben már megtapasztalta Magyarország, az nagyon gyorsan átment az árakba" - mondta a jegybankelnök.

Elodázhatatlan reform

A bejelentett adólépésekkel az a gond, hogy egyelőre kevés konkrét információ hangzott el azzal kapcsolatban, hogy a kormány a központi kiadások tekintetében milyen tényleges csökkentést tervez. Az MNB elnöke aláhúzta "úgy tűnik a kormány elhatározott szándéka a kiadások lefaragása, de nincs is más lehetőség. Ha ugyanis nem teljesítjük a konvergencia programban az Európai Uniónak tett ígéreteinket, akkor az EU-tól is komoly kritikára számíthatunk, és a lépések esetleges elmaradása elbizonytalaníthatja a külföldi befektetőket is".

Járai Zsigmond kiemelte elodázhatatlan az államháztartás reformjának mielőbbi megvalósítása, ebben el kell kezdeni az egészségügy megreformálását is. Aláhúzta személy szerint a hazai gazdaság legfőbb gondjának ő azt tekinti, hogy "óriási a létszáma a központi költségvetéstől, fizetésüket kapó alkalmazottaknak".