Timót, Xénia
3 °C
6 °C

Egy órára csökkenhet a cégbejegyzés

2007.03.07. 07:45
Akár egy munkaóra alatt be lehet jegyezni 2008. július 1-jétől a gazdasági társaságokat Magyarországon. Az egyórás cégbejegyzésnél a bíróság csak a legszükségesebb feltételeket kéri számon az alapítóktól.

Úgy néz ki, nemhogy utolérjük, hamarosan le is hagyjuk Európát a cégalapítás időtartamában. Legutóbb még csak három, a legújabb tervek szerint viszont már akár egy munkaóra alatt be lehet jegyezni 2008. július 1-jétől a gazdasági társaságokat Magyarországon. A Világgazdaság úgy tudja, hogy ez az egyórás verzió kerül ma a kormány elé.

Módosul a cégtörvény annak érdekében, hogy tovább javuljanak a hazai cégalapítás feltételei, csökkenjenek a vállalkozások bürokratikus terhei és költségei. Uniós kívánalom, hogy 2007 végére valamennyi tagállamban átlagosan egy hét alatt céget lehessen alapítani, mégpedig a lehető legalacsonyabb költségekkel.

Nálunk azonban 38 nap a cégalapítás átlagos időtartama, annak ellenére, hogy van már törvényi lehetőség a három munkanapos cégebejegyzésre is az úgynevezett egyszerűsített cégeljárásban. Ezzel azonban még kevesen élnek. A hagyományos procedúra viszont nehézkes és költséges is.

A tervek szerint elsősorban egyszerűsített eljárást könnyítenék tovább. Alkalmazásához nem lesz feltétlenül szükség az előzetes cégnévfoglalásra, mint ma: csak az elektronikus utat és a törvényi szerződésmintát követelik majd meg, és az utóbbiakat – a bt.-k, kft.-k mellett – használhatják a zrt.-k is.

A Világgazdaság értesülése szerint az egyórás cégbejegyzésnél a bíróság – az erre szolgáló számítógépes program segítségével – csupán a legszükségesebb feltételeket kéri számon az alapítóktól. Így vizsgálni fogja az ügyvédi meghatalmazást, az illeték befizetését, a bejegyzési kérelmet, azt, hogy csatolták-e a törvényben felsorolt – mindössze öt! – okiratot és a cégnév megfelelőségét. Minden egyéb, a jogszerűséghez elengedhetetlen kellék megléte az eljáró jogi képviselő dolga és felelőssége lesz.