Eleonóra
-1 °C
2 °C

Egyre jobban eladósodunk

2004.10.28. 07:46
A lakosság jóval több hitelt vesz igénybe, mint amennyivel a betétállomány gyarapodik, a háztartások egyre eladósodottabbak. Jelentős a devizahitelek térnyerés bár a lakáshitelek esetében lassabban reagál a piac.
A lakossági hitelállomány szeptemberben is jobban gyarapodott, mint a betétállomány - derül ki a jegybank legfrissebb adataiból. Miközben ugyanis a banki megtakarítások értéke csaknem harminchárommilliárd, a hitelszámlákon nyilvántartott összeg majdnem ötvenötmilliárd forinttal nőtt.

Adósodás

Ez a jelenség egyébként ebben az évben általános volt, így a magánszemélyek betét-hitel pozíciójának egyenlege a 2003. év végi értékhez képest több mint kétszáztízmilliárd forint mínuszt mutat. A háztartások eladósodottsági szintje tehát tovább nőtt, abban az irányban is (az összvagyonhoz viszonyítva), amely nem az egészséges fejlődést, hanem inkább a kockázatok növekedését jelzi.

Szeptemberben - nyilvánvalóan szezonális hatásoknak is köszönhetően - az augusztusinál nagyobb mértékben nőtt a lakáshitel állománya. Mind a lakáshiteleknél, mind pedig az egyéb kölcsönfajták esetében erőteljesen folytatódott viszont a deviza térnyerése. Az összes hitelgyarapodás 62 százalékát a deviza tette ki.

Ez az arány egyébként a lakáshiteleknél "csak" mintegy ötven százalékos volt. A deviza aránya az első őszi hónapban a teljes hitelállományon belül már megközelítette a tíz százalékot, a lakáshiteleknél pedig átlépte az öt százalékot.