Viola
-6 °C
-2 °C

Érkeznek az ehonyilatkozatok

2007.02.07. 07:55
Hosszú idő után ismét adójuk kiszámolására kényszerülnek a tavaly aktív tőzsdei befektetők. Ugyan az adózás szempontjából még mindig előnyös a tőzsdei befektetés, de az osztalékpapíroknál már osztalékadót is fizetni kell.

A 10 százalékos osztalékadót a kifizető vonja le, ez alacsonyabb, mint a nem tőzsdei osztalék 25 százalékos terhe. A tőzsdézőknek alacsonyabb, 20 százalékos az árfolyamnyereség-adó (áfonya) kulcsa; ez az adónem 2006. szeptember 1-jétől hatályos, és nagyon lényeges, hogy szembeállítható a veszteség a nyereséggel.

Az áfonya esetében a részvény tulajdonosa automatikusan választhat, hogy a papír bekerülési ára (tehát a részvény megvásárlási ára) vagy az augusztus 31-én érvényes részvényár legyen-e a mérvadó a nyereség kiszámításakor azon papírok esetében, amelyeket 2006. szeptember 1. előtt vásároltak meg.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kamatadóhoz hasonlóan a 20 százalékos áfonyát minden EU-, illetve OECD-tagállamban elért árfolyamnyereség után is meg kell fizetni. A jövőre nézve jó tudni, hogy – először a 2007-es adóévben, vagyis a jövő februári bevallásoknál – az adózó döntése szerint az adóévet közvetlenül megelőző két esztendő veszteségei állíthatók szembe az adott adóév nyereségével. Így először a 2008 elején kitöltendő bevallásban, a 2007. adóév nyereségével állítható szembe a veszteség, majd a 2008. adóévvel az idei és a jövő évi deficit.

A nem tőzsdén szerzett nyereségeket duplán húzza az ág: a nem tőzsdei cégek osztalékadója 25 százalékos, ráadásul szóba sem jöhet a veszteség és a nyereség szembeállítása. Ezt az adót is a kifizető vonja le. Az állampapírok és a befektetési jegyek a kamatadó hatálya alá tartoznak, de csak a 2006. szeptember 1-je után vásárolt papírok esetében, és a 20 százalékos terhet itt is a kifizető vonja le, a veszteséget itt sem lehet szembeállítani.

Mostanában postázzák a befektetéseknél kissé idegenül hangzó egészségügyi hozzájárulásra (eho) vonatkozó tájékoztatókat és nyilatkozatokat a befektetési szolgáltatók. A külön adózó jövedelmekre fizetendő százalékos egészségügyi hozzájárulás mértéke 4-ről 14 százalékra emelkedett a törvénymódosítás hatályától, 2007. január 1-jétől.

A magánszemély az adóévben megszerzett, a személyijövedelemadó-törvény szerint külön adózó, bevallási kötelezettség alá tartozó, alapesetben 25 százalékos adóterhet viselő osztalék, valamint az árfolyamnyereségből származó jövedelem – tehát nem a tőzsdei ügyletből származó árfolyamnyereség – esetén a teljes összeg után 14 százalékos ehót fizet, a hozzájárulás-fizetési felső határ mértéke 450 ezer forint. Ezt az adót a magánszemély önbevallás alapján fizeti be az szja-val. Fontos viszont arra is figyelni, hogy a tőzsdézőknél csökkentő tételként jelentkezhetnek a teljesült tranzakciók költségei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!