Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szorul a hurok az előfizetők nyaka körül?

2001.05.07. 15:01
Az Egységes Hírközlési Törvény tervezetéhez benyújtott módosító javaslatok alapján úgy tűnik, a szolgáltatásalapú versenyt támogató Fidesz hajlandó lehet engedményekre. Rogán Antal, az Informatikai és Távközlési Bizottság elnöke például támogatná, hogy a helyi "előfizetői hurokkal" rendelkező szolgáltatók legfeljebb két évre legyenek kötelesek átengedni vezetékeiket a konkurenciának.
A héten kezdődik az Egységes Hírközlési Törvény (EHT) részletes parlamenti vitája, melynek során végre határozottabb formát ölt, hogy liberalizált távközlési piacunkon miféle keretek között tombol majd a fogyasztók és az üzleti felhasználók kegyeiért folytatandó fékevesztett verseny.

Infrastruktúra vagy szolgáltatás alapú verseny?

A törvénytervezet különféle változatainak kidolgozásába bevont távközlési szolgáltatók az utolsó pillanatig ünnepelték a szívüknek kedves "infrastruktúra alapú versenyt", mely a hálózattal rendelkezőkre körére korlátozta volna a fogyasztók kegyeiért vívandó harcot.

A kormány és a parlament elé került szövegtervezet azonban jelenlegi formájában csak minimális befektetéseket kíván meg az új piacra lépőktől, így inkább a szolgáltatások versengését mozdítja elő, ami az olcsóbb tarifákról ábrándozó előfizetők számára tűnik kedvezőbbnek.

Az új változatot megismerve a hálózataik kiépítésébe százmilliókat vagy netán milliárdokat beruházó jelenlegi piaci szereplők természetesen megbombázták a közvélemény ellenérveikkel. Részben azt sérelmezték, a tervezet lehetővé teszi, hogy azok is beszálljanak a játékba, akik nem építettek ki semmilyen hálózatot, csupán egy hálózat használati jogával rendelkeznek.

Mennyire időre kell átengedni a hurkot?

Az előfizetői hurokkal rendelkezők, a Matáv, a Vivedi és a Hungarian Telephone and Cable Corporation annak sem tapsolnak, hogy nem szerepel a tervezetben az a - korábbi verziókban még olvasható - passzus, mely szerint a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókat csak meghatározott ideig terheli a helyi hurok - az előfizetőket a helyi központtal összekötő érpárok - részleges vagy teljes átengedésének kötelezettsége.

Az EHT legutolsó nyilvános tervezetében még az szerepelt, hogy így a helyi hurokkal rendelkezőknek maximum öt évig kell hálózatukat részlegesen vagy teljesen átengedni az új piacra lépőknek, akiknek így végül - ha a helyi piacon akarnak maradni - ki kellene építeniük saját infrastruktúrájukat.

A párhuzamos hálózatok világa?

Az EHT tervezetéhez benyújtott több száz módosító indítványt böngészve úgy tűnik, az utóbbi panasz meghallgatásra talált, legalábbis az Informatikai és távközlési bizottságnál. Még a szolgáltatásalapú verseny korábban rendíthetetlennek tűnt bajnoka, Rogán Antal bizottsági elnök is jegyez egy olyan módosító javaslatot, mely szerint a helyi hurkot a szolgáltató legfeljebb két évre lenne köteles átengedni.

Ugyanilyen tartalmú javaslatot nyújtott be Lotz Károly, Magyar Bálint és Mécs Imre (SZDSZ), illetve Gémesi György (MDF). A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP vélhetően támogatni fogja a javaslatot. Molnár Gyula, az Informatikai és távközlési bizottság MSZP-s alelnöke Rogán Antallal folytatott pengeváltásai során nem hagyott kétséget afelől, hogy ő bizony az infrastruktúra versenyt támogatja. Középre igazított (széles) keretes

A bizottság már szavazott
Mint később nyilvánosságra került, a Parlament Informatikai és Távközlési Bizottsága múlt heti ülésén úgy döntött, nem fogja támogatni azokat a javaslatokat, melyek a helyi hurokhoz való hozzáférést két évre korlátoznák.