Ábrahám
17 °C
29 °C

A kormányzat elégedett, jöhet az ügyfélkapu 2.

2007.02.19. 11:25
Idén eddig 3,5 millió elektronikus adóbevallás érkezett a kormányzati ügyfélkapun keresztül az APEH informatikai rendszerébe – mondta a pénzügyminiszter. Veres János szerint a rendszer működőképes volt. Így áprilistól az orvosnál, júliustól a VPOP-nál – a jövedéki ügyekben – is elektronikus ügyintézés lesz, majd jöhet uniós pénzekből az ügyfélkapu 2., amiről még kevés konkrétumot tudunk.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve – igazán Ferenc József-i hangulatban tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a pénzügyminisztériumban az elektronikus adózásról. Veres János miniszter szerint a kormányzati ügyfélkapu és az adóhivatal elektronikus rendszere működőképes volt mindvégig, nem volt fennakadása senkinek. Baja Ferenc informatikai kormánybiztos is úgy érezte, az e-adózás "egyértelműen jól vizsgázott", míg Szikora János APEH-elnök már arról beszélt, hogy tavaly is jól működött a rendszer (pedig akkor voltak komoly összeomlások).

Kérdésünkre, hogy az elektronikus adóbevallások készítőinek sok bosszúságot okozó szoftverhibákat – csak a 0653-as, szja-bevallást kitöltő programban féltucatnyit találtunk eddig –, valamint a programok gyakori, néha a bevallási határnapokat megelőző frissítéséből eredő bosszúságokat ki lehet-e küszöbölni, Polgár Péter, az adóhatóság elnökhelyettese azt mondta, idén törekedtek arra, hogy határnapok előtt ne váltsanak verziókat. A programokban lévő hibákról azt mondta, összességében jók ezek a szoftverek, és a hiba gyakran a felhasználókban van.

Tömegessé vált, kiterjesztik

Jövőre sem egyszerűsödik
Az adórendszer és így az adóbevallások elkészítése addig nem lesz egyszerűbb, amíg abban számos kedvezmény található – mondta egy kérdésre Veres János. Mivel a kedvezmények megszüntetésére egyelőre nincs kormányzati-politikai szándék, egyszerűsödésre sem lehet számítani. Az adórendszerhez jövőre érdemben nem nyúlnak hozzá a pénzügyminiszter szerint – bár várhatóan bevezetik az ingatlanadót – jelentős változások csak 2009-től várhatók.

Ebben az évben a tömegesség jelentette az újdonságot, hiszen januártól minden munkáltató, kifizető havonta köteles elektronikusan adózni – emelte ki Szikora János. Jól érzékelteti ezt, hogy míg tavaly egész évben 2,8 millió e-bevallást érkezett az adóhatósághoz, addig idén másfél hónap alatt 3,5 millió, a legforgalmasabb órában 26 ezer. A regisztrált adózók száma meghaladta a 700 ezret – ők összesen 450 ezer ügyfélkapun keresztül nyújtották be a bevallást –, míg tavaly az ötvenezer erre kötelezett vállalkozás mellett negyvenezer önkéntes elektronikus adózó volt.

A sikeres e-adózás tapasztalatai alapján idén két nagy körben terjesztik tovább az elektronikus ügyintézést. Áprilistól az orvosi vizsgálatok előtt kell fogják vizsgálni, a betegnek van-e társadalombiztosítási jogosultsága, míg júliustól a vám és pénzügyőrségnél a jövedéki ügyekre terjesztik ki az elektronikus ügyintézést. Előbbi gyakorlatilag a teljes lakosságot érinti, utóbbi pedig néhány tízezer ügyfél számára jelent változást.

Ügyfélkapu 2. uniós pénzekből

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint tavaly 8 milliárd forintot költöttek a rendszerek működőképességének megteremtésére. Ez a pénz jó helyre ment, az élet leegyszerűsödött az e-adózók számára – mondta Veres János.

Az ügyfélkapu 2. projektet, az elektronikus kormányzat továbbterjesztését viszont már uniós pénzekből valósítják meg – jelentette be Baja Ferenc. Ezt lakossági informatikai, pénzügyi informatikai és egészségügyi informatikai szolgáltatásokkal bővítik. Az ügyfélkapu bővítése hétéves program lesz, azt már az új típusú igazgatási rendszerre fejlesztik ki, közölte a kormánybiztos. Azt még nem tudta megmondani, hogy mennyit költenek erre, mivel a "projektek rendszere őszre válik teljessé".