Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormányzat elégedett, jöhet az ügyfélkapu 2.

2007.02.19. 11:25
Idén eddig 3,5 millió elektronikus adóbevallás érkezett a kormányzati ügyfélkapun keresztül az APEH informatikai rendszerébe – mondta a pénzügyminiszter. Veres János szerint a rendszer működőképes volt. Így áprilistól az orvosnál, júliustól a VPOP-nál – a jövedéki ügyekben – is elektronikus ügyintézés lesz, majd jöhet uniós pénzekből az ügyfélkapu 2., amiről még kevés konkrétumot tudunk.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve – igazán Ferenc József-i hangulatban tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a pénzügyminisztériumban az elektronikus adózásról. Veres János miniszter szerint a kormányzati ügyfélkapu és az adóhivatal elektronikus rendszere működőképes volt mindvégig, nem volt fennakadása senkinek. Baja Ferenc informatikai kormánybiztos is úgy érezte, az e-adózás "egyértelműen jól vizsgázott", míg Szikora János APEH-elnök már arról beszélt, hogy tavaly is jól működött a rendszer (pedig akkor voltak komoly összeomlások).

Kérdésünkre, hogy az elektronikus adóbevallások készítőinek sok bosszúságot okozó szoftverhibákat – csak a 0653-as, szja-bevallást kitöltő programban féltucatnyit találtunk eddig –, valamint a programok gyakori, néha a bevallási határnapokat megelőző frissítéséből eredő bosszúságokat ki lehet-e küszöbölni, Polgár Péter, az adóhatóság elnökhelyettese azt mondta, idén törekedtek arra, hogy határnapok előtt ne váltsanak verziókat. A programokban lévő hibákról azt mondta, összességében jók ezek a szoftverek, és a hiba gyakran a felhasználókban van.

Tömegessé vált, kiterjesztik

Jövőre sem egyszerűsödik
Az adórendszer és így az adóbevallások elkészítése addig nem lesz egyszerűbb, amíg abban számos kedvezmény található – mondta egy kérdésre Veres János. Mivel a kedvezmények megszüntetésére egyelőre nincs kormányzati-politikai szándék, egyszerűsödésre sem lehet számítani. Az adórendszerhez jövőre érdemben nem nyúlnak hozzá a pénzügyminiszter szerint – bár várhatóan bevezetik az ingatlanadót – jelentős változások csak 2009-től várhatók.

Ebben az évben a tömegesség jelentette az újdonságot, hiszen januártól minden munkáltató, kifizető havonta köteles elektronikusan adózni – emelte ki Szikora János. Jól érzékelteti ezt, hogy míg tavaly egész évben 2,8 millió e-bevallást érkezett az adóhatósághoz, addig idén másfél hónap alatt 3,5 millió, a legforgalmasabb órában 26 ezer. A regisztrált adózók száma meghaladta a 700 ezret – ők összesen 450 ezer ügyfélkapun keresztül nyújtották be a bevallást –, míg tavaly az ötvenezer erre kötelezett vállalkozás mellett negyvenezer önkéntes elektronikus adózó volt.

A sikeres e-adózás tapasztalatai alapján idén két nagy körben terjesztik tovább az elektronikus ügyintézést. Áprilistól az orvosi vizsgálatok előtt kell fogják vizsgálni, a betegnek van-e társadalombiztosítási jogosultsága, míg júliustól a vám és pénzügyőrségnél a jövedéki ügyekre terjesztik ki az elektronikus ügyintézést. Előbbi gyakorlatilag a teljes lakosságot érinti, utóbbi pedig néhány tízezer ügyfél számára jelent változást.

Ügyfélkapu 2. uniós pénzekből

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint tavaly 8 milliárd forintot költöttek a rendszerek működőképességének megteremtésére. Ez a pénz jó helyre ment, az élet leegyszerűsödött az e-adózók számára – mondta Veres János.

Az ügyfélkapu 2. projektet, az elektronikus kormányzat továbbterjesztését viszont már uniós pénzekből valósítják meg – jelentette be Baja Ferenc. Ezt lakossági informatikai, pénzügyi informatikai és egészségügyi informatikai szolgáltatásokkal bővítik. Az ügyfélkapu bővítése hétéves program lesz, azt már az új típusú igazgatási rendszerre fejlesztik ki, közölte a kormánybiztos. Azt még nem tudta megmondani, hogy mennyit költenek erre, mivel a "projektek rendszere őszre válik teljessé".