Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A választásokig nem lesznek reformok

2005.08.23. 10:35
A kormánykoalíció 2006 közepéig a helyén marad, jelentősebb reformokra csak a választások után lehet számítani - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) országjelentéséből. A kutatók a korábban prognosztizáltnál gyorsabb gazdasági növekedésre számítanak, de emellett azt jósolják: idén a költségvetési hiány, jövőre az infláció lesz nagyobb az itthon vártnál.
A jelenlegi, MSZP-vezette koalíció valószínűleg kormányban marad 2006 közepéig - áll az Economist Intelligence Unit (EIU) Magyarországról szóló, augusztusi jelentésében. Bár a miniszterelnök több, a gazdaság kifehérítését szolgáló, illetve az egészségügyet is érintő tervet jelentett be, a jelentős reformok a 2006-os választások utáni időre maradnak.

A könyvelési trükkök ellenére magasabb lesz a hiány

A költségvetési hiányra vonatkozó célkitűzéseket az EIU várakozásai szerint az idén sem sikerül teljesíteni. A GDP-arányos, ESA-módszertan szerinti hiány a kormányzati tervekben szereplő 3,6 százalék helyett - a könyvelési trükkök dacára - 4,3 százalék lehet, ami 2006-ra 4,1 százalékra csökkenhet.

A vártnál kisebb infláció és az erős forint 2005 elejétől lehetővé tette az MNB számára, hogy lazítson a monetáris politikán. A fokozatos kamatcsökkentés úgy ment végbe, hogy nem gyengítette a magyar fizetőeszközt. A részvénypiaci boom és a befektetések erőteljes növekedése fenntartotta a külföldi tőke érdeklődését, miközben az állampapírhozamok csökkentek.

Gyengülő forint, nagyobb infláció

Az EIU mindazonáltal arra számít, hogy az év hátralevő részében gyengül a forint, főként a kamatok globális emelkedése nyomán. Az év végére a kutatók 254,50, egy évre rá 258 forintos euróárfolyamot várnak. Az éves átlagos kurzus rendre 247,50, illetve 258,20 forint lehet. Ugyanez a dollár esetében 201,6, illetve 205 forint.

A jelentés kiemeli, hogy az export élénkülni kezdett, ám ez a fogyasztás gyorsulásával együtt csak ahhoz lesz elég, hogy támaszt adjon a GDP 3,6 százalékosra várt bővülésének (ez a prognózis magasabb a korábbinál). Jövőre az EIU némi gyorsulást, 3,9 százalékos gazdasági növekedést vár, az eurózóna élénkülésének, továbbá a választási évre jósolt költekezés fogyasztásbővítő hatásának köszönhetően.

A jövő évi éves átlagos inflációra vonatkozó, 2,7 százalékos prognózis lényegesen meghaladja a Magyar Nemzeti Bank 1,6 százalékos előrejelzését.