Paszkál
10 °C
15 °C

A választásokig nem lesznek reformok

2005.08.23. 10:35
A kormánykoalíció 2006 közepéig a helyén marad, jelentősebb reformokra csak a választások után lehet számítani - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) országjelentéséből. A kutatók a korábban prognosztizáltnál gyorsabb gazdasági növekedésre számítanak, de emellett azt jósolják: idén a költségvetési hiány, jövőre az infláció lesz nagyobb az itthon vártnál.
A jelenlegi, MSZP-vezette koalíció valószínűleg kormányban marad 2006 közepéig - áll az Economist Intelligence Unit (EIU) Magyarországról szóló, augusztusi jelentésében. Bár a miniszterelnök több, a gazdaság kifehérítését szolgáló, illetve az egészségügyet is érintő tervet jelentett be, a jelentős reformok a 2006-os választások utáni időre maradnak.

A könyvelési trükkök ellenére magasabb lesz a hiány

A költségvetési hiányra vonatkozó célkitűzéseket az EIU várakozásai szerint az idén sem sikerül teljesíteni. A GDP-arányos, ESA-módszertan szerinti hiány a kormányzati tervekben szereplő 3,6 százalék helyett - a könyvelési trükkök dacára - 4,3 százalék lehet, ami 2006-ra 4,1 százalékra csökkenhet.

A vártnál kisebb infláció és az erős forint 2005 elejétől lehetővé tette az MNB számára, hogy lazítson a monetáris politikán. A fokozatos kamatcsökkentés úgy ment végbe, hogy nem gyengítette a magyar fizetőeszközt. A részvénypiaci boom és a befektetések erőteljes növekedése fenntartotta a külföldi tőke érdeklődését, miközben az állampapírhozamok csökkentek.

Gyengülő forint, nagyobb infláció

Az EIU mindazonáltal arra számít, hogy az év hátralevő részében gyengül a forint, főként a kamatok globális emelkedése nyomán. Az év végére a kutatók 254,50, egy évre rá 258 forintos euróárfolyamot várnak. Az éves átlagos kurzus rendre 247,50, illetve 258,20 forint lehet. Ugyanez a dollár esetében 201,6, illetve 205 forint.

A jelentés kiemeli, hogy az export élénkülni kezdett, ám ez a fogyasztás gyorsulásával együtt csak ahhoz lesz elég, hogy támaszt adjon a GDP 3,6 százalékosra várt bővülésének (ez a prognózis magasabb a korábbinál). Jövőre az EIU némi gyorsulást, 3,9 százalékos gazdasági növekedést vár, az eurózóna élénkülésének, továbbá a választási évre jósolt költekezés fogyasztásbővítő hatásának köszönhetően.

A jövő évi éves átlagos inflációra vonatkozó, 2,7 százalékos prognózis lényegesen meghaladja a Magyar Nemzeti Bank 1,6 százalékos előrejelzését.