Gerzson
-3 °C
2 °C

Csökkenhet Magyarország vonzereje

2001.11.09. 09:22
A politikai kockázat, valamint a munkaerőköltség növekedése miatt csökkenhet Magyarország vonzereje a külföldi befektetők szemében - áll az Economist Intelligence Unit (EIU) kelet-európai befektetésekről készült tanulmányában.
A jelentéssel kapcsolatban egyes szakértők megjegyezték: az EIU más kutatóintézeteknél általában pesszimistábban ítéli meg a magyar gazdaság helyzetét. Bár Magyarország a második a 27 kelet-európai ország üzleti környezetét összehasonlító rangsorban, a magyar gazdaság versenytársaival szemben elért előnye elenyészhet - vélekednek az EIU kutatói.

Meggondolatlan kormány

A külföldi tőke vonzásában az elmúlt 10 évben az élmezőnybe tartozó Magyarországon a vezető kormánypárt a tekintélyelvűség jegyében viselkedik a médiával és az önkormányzatokkal szemben, gazdaságpolitikája populista jegyeket mutat, külpolitikája pedig időként meggondolatlan. Az EIU szerint előfordulhat, hogy jövőre sem a Fidesz, sem az MSZP nem tud stabil kormányt alakítani, sőt a jelentés azt sem zárja ki, hogy a jelenlegi kormánypárt szerencsét próbál a MIÉP-pel, s ezzel kockára teszi az EU-csatlakozást.

Lassuló reformok

Az elemzés szerint a magyar gazdaság az egyik legliberálisabb a térség gazdaságai közül, de a reformok lelassultak. A kormány többször is beavatkozott a gazdasági folyamatokba, az árak ellenőrzésével csökkenti az inflációt, miközben késik a távközlés és az energiaszektor liberalizációja. A kormány elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy a fellendülés nyomán keletkező többletbevételeket az alapvető költségvetési problémák megoldására használja fel. Erre a lassuló gazdasági növekedés mellett most már kicsi az esély - állítja az elemzés, hozzátéve, hogy a választáshoz kapcsolódó fiskális lazítás kockára teheti a makrogazdasági eredményeket.