József, Bánk
-7 °C
0 °C

Mielőbb eurót akarnak a cégek

2005.11.15. 08:24
Hátrányosan érintené a cégeket az euró bevezetésének elhalasztása 2010 utánra, derül ki a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) tagjai körében elvégzett felmérésből. Márpedig az AmCham elemzése szerint még a 2012-es euróátvétel sem reális, írta a Világgazdaság
A Business in Hungary című lap legfrissebb számában megjelenő felmérésben részt vevő 40 cég 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kedvezőtlenül vagy nagyon kedvezőtlenül érintené őket, ha az eurót csak 2010 után vezetnék be Magyarországon. Főleg az árfolyam-ingadozástól félnek; a mélyebb, személyes interjúk során is kikérdezett 16 cég közül 11 nyilatkozott úgy, hogy megsínylették az elmúlt évek ingadozásait, írta összefoglalójában a Világgazdaság.

A szolgáltató, valamint az ingatlanpiaci cégek az árfolyamok ingadozásán túl attól is tartanak, hogy az euróbevezetés elhalasztása miatt vélhetően romló magyar versenyképesség a számukra közvetlen módon is kevesebb üzletet jelent majd. A pénzügyi szolgáltatóvállalatok ezzel szemben még profitálhatnának is a késlekedésből, hiszen nekik üzletet jelent az árfolyamkockázat elleni védekezés.

A cégeknek márpedig meg kell barátkozniuk a csúszással. A 2010-es dátum tarthatatlanságára utalva az AmCham arra emlékeztet, hogy még ha sikerül is teljesíteni a jövő évi költségvetési hiánycélt, a deficit leszorítása a GDP három százaléka alá 2008-ra két év alatt a GDP 4,5-4,7 százalékára rúgó kiigazítást tenne szükségessé.

Ez alig maradna el az 1995-96-ban a GDP mintegy öt százalékát "megmozgató" Bokros-csomagtól; ekkora megszorítás felvállalása nemcsak politikailag valószínűtlen, de számos közgazdász szerint nem is tanácsos. Ők úgy vélik, hogy ma a kiadások lefaragását átfogó szerkezeti és adminisztratív reformok révén kell megvalósítani, amihez több idő kell.

Az euró bevezetésének késleltetése mellett szól az is, hogy sok elemző szerint a maastrichti kritériumok nem felelnek meg a gyorsan növekvő gazdaságok számára. Ezekben általában magasabb az infláció, a nemzeti valuta pedig erősödik.

A versenyképesség szempontjából viszont az jelentene veszélyt, ha a környező országok valamennyien hamarabb vezetnék be az eurót, mint Magyarország. 2010-nél későbbi céldátum nincs sehol, vázolja a dilemmát az AmCham. A 2012-es bevezetés elvben ugyan lehetséges, ám az AmCham a 2013-as dátumot tartja a legvalószínűbbnek.