György
14 °C
24 °C

Összeférhetetlen döntnökök

2001.07.10. 18:47
Összeférhetetlen tagok ülnek az egészségügyi miniszter egyik tanácsadó testületében, amelynek javaslatai alapján tízmilliárdokról döntenek - tudta meg az Index. A bizottságban egy olyan tag és egy szakértő dolgozik, akiknek - illetve családtagjaiknak - érdekeltsége van egészségügyi cégekben. Mikola István miniszter valószínűleg vizsgálatot indít az ügyben.
Mikola István
Az Index információi szerint az Egészségügyi Minisztériumban működő Társadalombiztosítási Ár- és Támogatási Bizottság (TÁTB) egyik tagja és egy szakértője nem felel meg a bizottság működését szabályozó kormányrendelet összeférhetetlenségről szóló szabályainak. Bár az egészségügyi tárca sajtófőnöke - egyébként törvényellenesen - megtagadta a bizottsági tagok listájának átadását, minisztere személyes megkeresésünkre megerősítette, hogy a kérdéses személyek a testületben ülnek.

Nem a miniszter választja a tanácsadóit

Mikola István az Indexnek elmondta: a TÁTB tagjait az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a minisztériumok delegálják, ebbe az egészségügyi miniszternek nincs beleszólása. Ő csak annyit tehet, hogy elfogadja vagy elutasítja a bizottság döntéseit. A tagokat nem hívhatja vissza, legfeljebb a delegáló tárca vezetését kérheti az ügy kivizsgálására. "Ez utóbbit feltehetően most már meg is teszem" - közölte a miniszter.

Tízmilliárdok múlnak rajtuk

A TÁTB a miniszter tanácsadó testülete: gyógyszerár-támogatásokkal kapcsolatos javaslatokat fogalmaz meg, illetve az ezzel kapcsolatos előterjesztéseket véleményezi a gyógyszerár-tárgyalásokon - egyszóval a tb-járulékokból származó körülbelül 150 milliárd forint sorsát befolyásolja alapvetően. A 112/2000 számú kormányrendelet szerint a tagoknak nem lehet tulajdonrésze gyógyszert, egészségügyi terméket gyártó vagy forgalmazó gazdasági vagy közhasznú társaságban, ilyen szervezetben nem tölthetnek be vezető tisztséget, illetve ilyen személyekkel nem állhatnak rokoni kapcsolatban.

Mogyorósy-féle egészségügyi cégek

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint azonban a TÁTB két tagja is érdekelt ilyen cégekben. A Complex CD cégmutató adatai szerint a Pénzügyminisztérium által delegált Mogyorósy Zsolt testvére, Mogyorósy Gábor az üzletvezetője a CORYLUS 2000 Bt.-nek, amely fekvő- és járóbeteg-ellátással, egyéb humán-egészségügyi ellátással foglalkozik. Ugyanebben a cégben kültag az édesapjuk, Mogyorósy Ferenc József - bár ő megkérdezésünkre azt mondta, hogy nem tud tagságáról. Mogyorósy Gábor továbbá ügyvezető az AKONITA Egészségügyi Szolgáltató és Menedzsment Tanácsadó Kft.-ben, ahol tag Mogyorósy Zsolt is.

Zsolt külföldön van

A harmadik testvér, Mogyorósy Csaba a Ratiopharm gyógyszergyár sales managere volt, bár Váci János igazgató szerint júliusban kilépett. Egy magát megnevezni nem kívánó, az ártárgyalásokon részt vett forrás szerint a Ratiopharm néhány terméke aránytalanul magas támogatást élvez. Váci János erre reagálva közölte: a Ratiopharm egyes termékei azért kerültek a támogatott gyógyszerek listájára, mert ezek voltak a legolcsóbbak, és a szabályok szerint ezeket támogatni kell. "Ha Mogyorósy családi kapcsolataira számítanánk, akkor feltétlenül a cégnél tartottuk volna" - tette hozzá Váci.

Mogyorósy Zsoltot és Gábort nem sikerült elérnünk, Csaba pedig nem nyilatkozott, csak annyit közölt, hogy Zsolt külföldön tartózkodik.

Makara állítja, csak könyveket ad ki

A másik érintett Makara Mihály, aki a PM által szerződtetett szaktanácsadó a TÁTB PM-es tagjai mellett. Makara a cégnyilvántartás szerint a Melania Kiadói Kft. ügyvezetője, amely könyvkiadással, fekvő- és járóbeteg-ellátással, egyéb humán-egészségügyi ellátással, gyógyszer-kiskereskedelemmel, gyógyászati termékek kiskereskedelmével foglalkozik. Makara Mihály kérdésünkre elmondta, hogy cége kizárólag szakkönyvek kiadásával foglalkozik, így szerinte nem merülhet fel az összeférhetetlenség gyanúja.

Sztálin a minisztériumban - kis újságírói műhelytitkok, Ekével
Az összeférhetetlenségi ügy feltárása nem várt élményekkel ajándékozta meg az Index Pirulaügyi Akciócsoportját: az a nem várt eset történt meg, hogy egy minisztériumi sajtós lekommunistázta egy érdeklődő újságíró édesapját.

Ha az egészségügyi miniszter sajtófőnökén múlik, az Index sohasem jelentethette volna meg ezt a cikkét. Eke Károly volt kisgazda képviselőjelölt, még korábban KDNP-s honatya halk, ám annál határozottabb kerek perec közölte, hogy ő bizony nem hajlandó elárulni, kik ülnek a miniszter tanácsadó testületében. Kezdetben óvatos és udvarias felvetésünkre, miszerint ez neki kötelessége, mivel a bizottsági tagok névsora nem államtitok, nyers elutasítással reagált. Némileg lehiggadva azt mondta, hogy ha faxon tesszük fel neki - az élőszóban ezek szerint nehezen értelmezhető - kérdést, akkor két órán belül válaszol.

Elutasító válasza után ismét telefonon érdeklődtünk. Eke mindenáron meg akarta tudni, hogy miért vagyunk kíváncsiak a névsorra, majd a bizottsági tagok személyiségi jogaira hivatkozva ismét elzárkózott, végül szellemes, meglepő, ám diplomatikus megfogalmazásban is "hazug"-nak minősíthető módon azt állította, hogy még sohasem beszélt velünk. Ezt az arcpirító hozzáállást a régi rendszer metódusaival rokonítottuk, erre a sajtófőnök azt javasolta, hogy ha kíváncsiak vagyunk a régi rendszer módszereire, érdeklődjünk édesapánknál. Nem hiába végeztük el azonban az Index Diplomataképző Kurzusát, arcizmunk sem rebbent, hanem egy órával később egy sajtótájékoztatón személyesen a miniszternek tettük fel a kérdést, aki - Eke elhárító hadműveleteinek ellenére - készségesen elmondta, hogy a szóban forgó két személy valóban a bizottságban ül.

Azzal vádolják, hogy összeszedte a banánt

Az Eke-feeling plasztikusabbá tétele végett idézünk néhány részletet a Magyar Narancs május 24-ei számában megjelent Grandiózus húzások című cikkből. "Miniszter úr Csenge nevű gyermekét, amikor fényképezni akarták, kérték, hogy mosolyogjon. De a gyerek nem tudott. Ez a mai társadalom hibája, hogy a gyermek nem tud mosolyogni" - a frissen kinevezett egészségügyi miniszter sajtóbemutatkozását vezette így be januárban Mikola István kommunikációs tanácsadója, Eke Károly. Eke neve azóta fogalommá vált a szakújságírók körében.

Eke Károly 1985 és 1990 között független képviselő volt, s függetlenként nyert egyéniben 1990-ben is Csongrád megyében; 1993-ban a KDNP-frakció tagja lett. A rendszerváltás utáni első ciklusban részt vett a szociális, családvédelmi és egészségügyi, valamint a társadalombiztosítási bizottság munkáiban. (Forrásaink közül többen is emlékeztek arra, hogy a bizottsági ülések végén a megmaradt javakat - banán, narancs, ásványvíz - Eke doktor összeszedte, magyarázatként megjegyezve, hogy messze lakik.) Eke Károlyt 1998-ban már a kisgazdapárt képviselőjelöltjeként üdvözölhették hívei.

Eke Károly figyelme kommunikációs tanácsadóként mindenre kiterjed; előfordult, hogy egy újságírónak azt mondta: csak akkor készíthet interjút a miniszterrel, ha előtte részt vesz egy általa szervezett kurzuson, amelyen a helyes újságírói magatartással ismertetné meg a sajtó dolgozóit. Sokak számára emlékezetes Rókus kórházbeli fellépése is, amikor a miniszteri vizitkor az intézmény igazgatóját tette helyre nagy hangon, mondván, a vezetőt le kellene váltani.

Szily László