Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Javulnak az e-kereskedelem esélyei

2002.09.13. 14:15
Az Economist Intelligence Unit elemzése szerint kedvező a gazdasági és társadalmi környezet az elektronikus kereskedelem fejlődéséhez az uniós csatlakozás előtt álló országokban. A csehek e listán is megelőzik a magyarokat.
Hatvan országot rangsorolt az Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb elemzése aszerint, hogy gazdasági és társadalmi környezetük mennyire segíti elő az elektronikus kereskedelem terjedését. A listát hat - részben objektív, mint például a telefonhálózat fejlettsége, részben pedig szubjektív, mint az általános üzleti környezet minősége - szempont alapján állították össze - írja az origo.

USA és Észak-Európa az élen

Az országok rangsorát az Egyesült Államok vezeti, a lista első tíz helyének többségét észak-európai országok foglalják el. A tavalyi azonos felméréshez képest valamennyi volt szocialista ország mutatója javult, de lényeges a különbség az uniós tagjelöltek és a FÁK-országok között.

Csehország vezet a térségben

Csehország, Magyarország és Lengyelország sorrendben 27., 29. és 31. a listán. Egy év alatt leginkább - 8 hellyel - Románia javított pozícióján, és feljött a 44. helyre; Bulgária hetet ugrott előre, így idén a 41. helyen végzett. A FÁK-országok pozíciója ugyanakkor gyengült az elmúlt évben. A térség országai közül Csehország - az üzleti és politikai környezet minőségét jelző mutató kivételével - mindenben megelőzi vetélytársait. Az előbbi kategóriában Magyarország végzett az élen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!