Jusztina
1 °C
16 °C

Kevés az ekhós

2007.05.30. 07:46
Először tett közzé adatokat az ekhósok számáról a Pénzügyminisztérium, a mintegy 9000 adózó befizetéseiből a havi bevétel a színlelt szerződések szankcionálására adott moratórium lejárta (2006. június 30-a) óta stagnál, átlagosan 700-800 millió forintra rúg. Az ekhózók tábora a jelenlegi feltételek mellett vélhetően nem bővül tovább, korábbi nyilatkozatok szerint legalább tízezer ekhós kell az adónem "rentabilitásához".

Havonta kilencezer magánszemély alkalmazta az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást (ekho) az idei első negyedévben az APEH szerint. Ez az első alkalom, hogy az állam részéről számszerűsítik az ekhósok táborát, eddig például a Pénzügyminisztérium azzal hárította el a megkereséseket, hogy bevallások híján nem tudja megítélni, hányan ekhóznak.

A létszám ugyan megközelíti, de még mindig nem éri el az áhított tízezer főt. Szocialista párti vélemények szerint ugyanis ez alatt érdemes lenne felülvizsgálni az adónemet, mert lehet, hogy "többe kerül a leves, mint a hús". Az ekhózók száma nagyjából megegyezik a Napi Gazdaság által korábban adott becsléssel (8500 fő), aminél havi bruttó 200 ezer forintos jövedelemmel számoltak.

A jelenlegi adatok szerint az átlagos ekhós bruttó bér 250 ezer forintot tesz ki, ám januárban - vélhetően a jutalmak miatt - 330 ezer forintra rúgott. Április végéig csaknem 3,5 milliárd forint folyt be a költségvetésbe ebből az adónemből. A havi bevétel a színlelt szerződések szankcionálására adott moratórium lejárta (2006. június 30-a) óta stagnál, átlagosan 700-800 millió forintra rúg, vagyis az ekhózók tábora a jelenlegi feltételek mellett vélhetően nem bővül tovább. A munkáltatóknak március óta legalább a minimálbér után meg kell fizetniük a normál közterheket, csak afelett alkalmazhatják az ekhót, ám az adatok szerint már korábban is így tettek, mivel az ekho-alap azóta nem csökkent.