Árpád
-2 °C
4 °C

Kevés az ekhós

2007.05.30. 07:46
Először tett közzé adatokat az ekhósok számáról a Pénzügyminisztérium, a mintegy 9000 adózó befizetéseiből a havi bevétel a színlelt szerződések szankcionálására adott moratórium lejárta (2006. június 30-a) óta stagnál, átlagosan 700-800 millió forintra rúg. Az ekhózók tábora a jelenlegi feltételek mellett vélhetően nem bővül tovább, korábbi nyilatkozatok szerint legalább tízezer ekhós kell az adónem "rentabilitásához".

Havonta kilencezer magánszemély alkalmazta az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást (ekho) az idei első negyedévben az APEH szerint. Ez az első alkalom, hogy az állam részéről számszerűsítik az ekhósok táborát, eddig például a Pénzügyminisztérium azzal hárította el a megkereséseket, hogy bevallások híján nem tudja megítélni, hányan ekhóznak.

A létszám ugyan megközelíti, de még mindig nem éri el az áhított tízezer főt. Szocialista párti vélemények szerint ugyanis ez alatt érdemes lenne felülvizsgálni az adónemet, mert lehet, hogy "többe kerül a leves, mint a hús". Az ekhózók száma nagyjából megegyezik a Napi Gazdaság által korábban adott becsléssel (8500 fő), aminél havi bruttó 200 ezer forintos jövedelemmel számoltak.

A jelenlegi adatok szerint az átlagos ekhós bruttó bér 250 ezer forintot tesz ki, ám januárban - vélhetően a jutalmak miatt - 330 ezer forintra rúgott. Április végéig csaknem 3,5 milliárd forint folyt be a költségvetésbe ebből az adónemből. A havi bevétel a színlelt szerződések szankcionálására adott moratórium lejárta (2006. június 30-a) óta stagnál, átlagosan 700-800 millió forintra rúg, vagyis az ekhózók tábora a jelenlegi feltételek mellett vélhetően nem bővül tovább. A munkáltatóknak március óta legalább a minimálbér után meg kell fizetniük a normál közterheket, csak afelett alkalmazhatják az ekhót, ám az adatok szerint már korábban is így tettek, mivel az ekho-alap azóta nem csökkent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?