Mátyás
-6 °C
1 °C

Folyamatosan nem alkalmazható az ekho

2005.05.10. 09:40
A kormány a színlelt szerződések megszüntetése érdekében kívánja bevezetni az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulást (ekho). Erről az adófajtáról már az adóreform-bizottság is tárgyalt, ám miniszterelnök által bejelentett formától teljesen eltérő feltételrendszerben.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által elmondottak alapján az ekhót a béralap bizonyos százalékának megfelelő mértékben havonta kellene fizetni. Ez tartalmazná mind a munkaadók, mind a munkavállalók által fizetendő járulékokat. A reformbizottság és a kormány elképzeléseiben azonban jelentősen eltér az ekhóra jogosult kör.

Színlelt szerződésekkel dolgozóknak

Előbbi csak a pályakezdők és a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők számára engedélyezte volna az ekho alkalmazását, míg a kormány a színlelt szerződésekkel foglalkoztatottaknak kínálja az új adóformát. Az ekho várható mértékéről keveset tudni, a reformbizottság javaslata alapján bértől függően 25-50 százalékos lenne az elvonás mértéke.

Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers gazdasági tanácsadó szervezet adópartnere az ekho kapcsán közölte: folyamatosan nem lehet alkalmazható, mivel az gyakorlatilag kétszintű járulékrendszert jelentene.

Színészeket, újságírókat érinti

Vagyis az érintett szakmák (színészek, újságírók) képviselői eleve kevesebbet fizetnének ugyanazért a szolgáltatásért. A jelenlegihez közel álló magasabb ekho-kulcsnak viszont nem lenne értelme, mivel az nem nyújtana semmiféle előnyt, ami a munka kifehérítésére ösztönözné a dolgozót.