Alfréd
-3 °C
3 °C

Kevesen ekhóznának jövőre

2005.11.23. 08:28
A jelenleg evát fizető, potenciális ekhósok kevesebb mint fele választhatja ténylegesen az új, de kedvezőtlenebb adónemet, a többség várhatóan vállalva a munkaügyi ellenőrzés kockázatát marad.
Alig tízezer vállalkozó választja jövőre az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho), ennek is tizede lehet az, aki az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) cseréli le az új adóra - becsüli a PM. A tárca nem vár számottevő bevételt az ekhóból, az szja-t és a tb-járulékokat kiváltó adó legfeljebb pár milliárd forintot hozhat. A PM előrejelzéséből kiindulva, a Napi számításai szerint 5-8 milliárdos adóalap után fizethetik meg az ekhót a vállalkozások jövőre, vagyis egy adózó után éves szinten átlag 250 ezer forint bevételhez juthat a büdzsé. (A 35 százalékos adókulcsból 15 százalék a munkavállalót, 20 százalék pedig a munkaadót terheli.) Eközben a jövőre várt 105 ezres evás körben az egy adózóra jutó fizetendő adó 1,12 millióról 1,01 millió forint ra mérséklődik.

Vállalják a kockázatot?

Zara László adószakértő szerint a jelenlegi 82 ezres eva-körből 2000 egyéni és 2500 társas vállalkozás végez olyan tevékenységet, ami alapján az ekhóba is beférnének; többen, mint ahányan a PM szerint ténylegesen választják majd az új adót. Vagyis a kormányzati hatásvizsgálatokban is számolhatnak azzal, hogy az ekhóval kompatibilis evások egy része a fenyegető munkaügyi retorziók ellenére sem választja az új adót.

Nem pénzt akarnak
A PM szerint az ekhó bevezetése nem bevételnövelő célzattal történik, hanem az egyértelműbb foglalkoztatási jogviszonyok megteremtése miatt. A tárca 105 ezer evással számol jövőre az idei 82 ezer után. Összevetve a bevételi előirányzatokkal, megállapítható, hogy jövőre csökken az evások átlagos befizetése. Az adóhivatal tájékoztatása szerint októberben, az idei harmadik negyedévi eva-előleg fizetésekor 82,7 ezer vállalkozás teljesítette kötelezettségét. Ebből 42 ezer volt egyéni vállalkozó. Áprilishoz, az első negyedéves befizetéshez képest 2,6 ezerrel kevesebben fizettek legutóbb előleget, a csökkenés döntően az időközi megszűnésekkel van összefüggésben.

A potenciális ekhósok többsége valószínűleg a jelenleg munkaviszonyban foglalkoztatottakból kerül ki. Várhatóan sokan a finom munkaadói ösztönzésre önként választják majd ezt az adót, bár számukra kedvezőtlenebb adózási formát jelent - véli Zara. Nem is az adófizetés miatt (evvel még jobban is járhatnak, mint ha munkaviszonyban maradnak), hanem mert kevesebb ellátáshoz férhetnek hozzá. A szakember szerint ilyen eseteket csak úgy lehet elkerülni, ha a munkavállaló munkaügyi pert indít, az APEH ugyanis nem vizsgálja a foglalkoztatás hátterét. Mivel a munkavállaló nyilatkozata szükséges az ekho választásához, így ha ez megvan, nincs mit vizsgálni. Érdekes lesz a helyzet az olyan vállalkozásoknál is, ahol lényegében mindenki evázik, mert itt mind a dolgozó, mind a munkáltató rosszul jár, ha az ekhót választja.

A kormánynak felesleges beavatkoznia a foglalkoztatási jogviszonyokba, a mostani helyzetet is az eva bevezetése szülte, ami "bekavart" egy már rendeződni látszó vitába: nevezetesen az eva bevezetése előtt már nem volt lényeges különbség az alkalmazotti és a vállalkozói alapú munkaviszony közterhelése között, ami a kedvező adókulcsú evával felborult - mondta az adószakértő.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft