Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ekhósok, vissza az evába?

2006.03.06. 16:06
Ha kormányra kerül, felülvizsgálja az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) a Fidesz - nyilatkozta Tállai András a hétvégén. A politikus szerint szét kell választani az ekhón belül az adó- és járulékfizetést, át kell gondolni azok mértékét és az érintettek körét is, mert jobb az eva. Az adótanácsadók is kritizálják az ekhót.
Gondolkodunk az egyszerűsített közteherviselési hozzájárukás (ekho) rendszerének átalakításán, azt ugyanis alapvetően elhibázottnak tartjuk - mondta az Index kérdésére Tállai András, az Orbán-kormány pénzügyi államtitkára. A fideszes politikus szerint nem az ekhózás mgszüntetését tervezik, de szerintük ketté kell választani az ekho keretében fizetett adókat és járulékokat, hiszen előbbiért nem kap az adózó ellenszolgáltatást, utóbbiért viszont - amit a Fidesz önként választhatóvá tenne az ekhósok számára - igen.

'Van egy kedvezőbb adó'

Tállai András szerint a Fidesz, ha kormányra kerülne, felülvizsgálná az ekhóra jogosultak körét - a törvény bevezetésekor a Fidesz több szakmára terjesztette volna ki az ekhózás lehetőségét, mint a kormány -, valamint az ekhóban megtestesülő adók és járulékok mértékét is.

Szerinte súlyos hibát követett el a kabinet azzal, hogy bevezette az ekhót, mert így rosszabb helyzetbe kerültek azoknak a szakmáknak a képviselői, akiknek ezt szánták. "Van egy kedvezőbb adó, az eva, amely ugyanennek a körnek szól" - fogalmazott Tállai, aki szerint az evás adózással összevetve az ekhósok jövedelme jelentősen csökkent.

A fideszes politikus ugyanakkor nem beszélt arról, mi lesz a június végén lejáró, színlelt szerződésekkel kapcsolatos moratórium sorsa. Ezt az elmúlt években évről évre hosszabbították meg, mivel nem találták meg a megfelelő megoldást a szellemi foglalkozásúak alkalmazására. Az ekho bevezetése a folyamatossá váló ideiglenes állapot megszüntetését jelentette volna. Tállai András viszont azt mondta kérdésünkre, ő nem tud nyilatkozni a moratóriumról, "mi most csal az ekho-törvény átalakításán gondolkodunk" - fogalmazott.

'Ellentmond a józan ész szabályainak'

Nemcsak az ellenzéki politikusok, az adótanácsadók is kritizálják az ekhót. A Magyar Adótanácsadók és Könyvvizsgálók Szövetségének alelnöke szerint mindenképp felül kell vizsgálni az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást. Vadász Iván az InfoRádióban azt mondta: az ekho jelenlegi formájában ellentmond a józan ész szabályainak. Ha ugyanis egy evás egyéni vállalkozó ekhós számlát ad, először az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerint adózik a bevétel után, majd az evát is meg kell fizetnie. Így a vállalkozó kétszeresen adózik.

Vadász Iván szerint az adófajta jelenlegi formájában bonyolult és ellentmond a józan ész szabályainak, a zavaros szabály nem épül be szervesen a magyar adórendszerbe. Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleg érvényben lévő szerződéses keretek között nem is lehet áttérni az ilyen adózásra. Vadász az ekhót felülvizsgálná, eközben pedig olyan átmeneti szabályt vezetne be, amely nem törölné el hirtelen a már megszerzett jogokat.