Benedek
-4 °C
5 °C

Eddig félmilliárdot ekhóztunk

2006.05.26. 09:17
Április végéig nem egészen 570 millió forint folyt be az egyszerűsített köteherviselési hozzájárulásból. Átlagkeresettel számolva ez alapján az becsülhető, hogy négy hónap alatt nagyjából háromezren választották az új adónemet. Ugyancsak négy hónap alatt evából 46,4 milliárdos bevétele volt a büdzsének.

Ha lesz is jövője az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak (ekho), az a következő hetekben dől el. A bevallások és a kincstárba befolyt összegek alapján ugyanis eddig igen csekély érdeklődést keltett az idén bevezetett közteher.

Április végéig ugyanis mindössze 568,6 millió forint folyt be az ekhós számlaszámokra. Az év elején még hónapról hónapra lendületesen emelkedett a befizetett összeg (már ha ekkora nagyságrendnél beszélhetünk lendületről), aztán a márciusi kifizetések után befolyt 187,6 millió forintot áprilisban már csak 11 millióval sikerült megfejelniük az ekhózóknak.

Az áprilisi ekhóbevétel adóalapja - az összesen 35 százalékos közteherből kiindulva - 567,4 millió forint volt. Átlag havi nettó 200 ezer forintos ekhós bérkifizetéssel számolva mintegy 2800 magánszemély ekhózhatott a múlt hónapban - ha egy emberre csak egy ekhós kifizetés jutott.

Tízezer vagy senki?

Szocialista források szerint csak akkor van értelme megtartani az ekhót (csak akkor bizonyítja be "életképességét"), ha júliusra tízezer főre bővül a számuk, amikortól lejár a színlelt szerződések adóhivatali ellenőrzésére adott moratórium. Az ekho az evával fut versenyt, amiből egyelőre utóbbi látszik győztesen kikerülni.

Április végéig evából 46,4 milliárd forint folyt be, ebből az egyéni vállalkozások 18,3, a társas vállalkozások 27,4 milliárd forintot fizettek be - tudtuk meg az adóhivataltól. A technikai okok miatt be nem sorolható befizetések állomány 700 millió forint volt, ezek beazonosítása folyamatosan történik.

Az eva hatálya alá tartozó működő vállalkozások száma a múlt hónap végén 106 318 volt. Az idei gazdasági tevékenységhez kötődő adatok azt mutatják (az első két hónapban még a tavalyi utolsó negyedéves adót rendezték a vállalkozások), hogy az egyéni vállalkozások átlagosan 1,096 millió forint árbevétel után teljesítették előlegfizetési kötelezettségüket, míg a társasok 1,681 millió forint után.

Az APEH tájékoztatása szerint május 23-áig 87 ezer eva-bevallást vettek nyilvántartásba az igazgatóságok, ebből mintegy 3 ezer érkezett határidőn túl (a számviteli törvény hatálya alá tartozó evaalanyoknak május 31. a határidő, a többieknek február 15.). Az adóhivatal összesen mintegy 108 ezer evástól várja idén a 0543-as bevallást.