Bernadett
0 °C
4 °C

Ekhót csak egészségeseknek

2006.03.10. 07:55
A táppénzjogosultság alapja az ekhózók esetében a korábban ledolgozott évek során teljesített járulékfizetés, valamint az aktuális időszak során normál adózás szerinti befizetés lehet, írta a Napi Gazdaság.
A gyermekgondozási támogatáshoz hasonlóan táppénzre sem lesznek jogosultak azok a munkavállalók, akik jövedelmük meghatározó része után az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adóznak.

Az összesen 35 százalékos átalányadóból ugyanis nem futja a szabályozás szerint a pénzbeli egészségügyi juttatásokra, a táppénzjogosultság alapja így az ekhózók esetében a korábban ledolgozott évek során teljesített járulékfizetés, valamint az aktuális időszak során normál adózás szerinti befizetés lehet.

Szakértők szerint épp ezért sem a fiatal - szülés előtt álló - nők, sem az idősebb, a nyugdíjkorhatárhoz közel álló foglalkoztatottak számára nem igazán éri meg az ekhót választani, már ha egyáltalán van választási lehetőségük.

Annál is inkább, mivel a sorozatos visszaélések miatt az OEP mára megszüntette azt a lehetőséget, hogy különmegállapodások alapján vásároljanak jogosultságot pénzbeli juttatásra.

Tavalyi adatok alapján a különmegállapodást kötő ügyfelek félévente 106 ezer forintnyi járulékot fizettek be - havonta átlagosan 110-120 ezres jövedelem alapján -, amivel kétévi ellátásra váltak jogosulttá, s ezalatt átlagosan kétmillió forintot vettek fel fejenként.