Csökkent az evakedv

2006.06.08. 08:25
Az idén evát választó vállalkozások 1,7 százalékának szűnt meg az adóalanyisága az első negyedévben, aminek részben az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) lehetett az oka.

Az APEH tájékoztatása szerint ugyanis március végéig 1809 vállalkozás került ki az evakörből, közülük 1486 egyéni, 323 pedig társas vállalkozás volt. (Jogszerűtlen bejelentkezés esetén visszamenőlegesen, 2006. január 1-jei hatállyal szűnt meg az adóalanyiság.) Az egyéni vállalkozók többsége, 80 százaléka azért lépett ki az evából, mert megszűnt a tevékenysége.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszott az ekho megjelenése a magyar adórendszerben, ami - bár a törvény-előkészítők ezt hivatalosan nem mondták ki, de - az eva kiváltására szolgál azok esetében, akiket színlelt szerződéssel foglalkoztat a munkaadójuk. A jellemzően a médiában és az előadóművészek körében kérdéses jogi helyzet egyértelműen az ekho felé tereli a munkavállalókat, így viszont már nem feltétlenül van szükség a - jellemzően kényszerből működtetett - vállalkozás fenntartására.

Az ekhót ugyanis munkaszerződés mellett is lehet választani, így minden vállalkozási kötelezettségtől mentesül a dolgozó. Az ezer körüli szám is érzékelteti azonban, hogy az ekho nem a legnépszerűbb adózási forma. A társas vállalkozásoknál jóval kevesebben szüntették meg tevékenységüket, mindössze 12 százalékuk. Rajtuk kisebb a kényszer: a cégtárs oldaláról is bevételhez juthat a vállalkozás, de a társas vállalkozások munkajogi megítélése is más, mint az egyénieké. E körben inkább az a jellemző, hogy év közben nem felelnek meg az evatörvény vonatkozó előírásainak (köztük például az évi 25 milliós értékhatárnak). Majdnem tíz százalékuk viszont eleve be sem léphetett volna az evakörbe, mivel már a tavaly decemberi bejelentkezéskor sem felelt meg a feltételeknek.  • Hírek
  • Támogatások