Félezres leépítés egy mobilos cégnél

2008.12.09. 15:50
Több lépcsőben nagyjából ötszáz embert bocsát el a szombathelyi Laird Technologies. A cég mobiltelefonokhoz gyárt antennát, a szintén nagy leépítésről döntő Foxconnon keresztül a Nokia beszállítója is. A Synergon újabb elbocsátást jelentett be, a cég dolgozóinak tíz százalékától válik meg. A Hildnél 15 százalék fölötti létszámcsökkentés volt.

Két hónap alatt félezer embert küldenek el a Laird Technologies szombathelyi üzeméből. Hirtelen és drasztikusan lecsökkent a telefonok iránti kereslet, idézte a cég magyarországi ügyvezetőjét a Vas Népe. A vállalat szeptemberben még mintegy hétszáz embernek adott munkát.

A világ egyik vezető elektronikai alkatrészgyártójának 2005 áprilisa óta működik magyarországi cége, amely kezdetben 50-60 dolgozót foglalkoztatott. A mobiltelefon-antennákat gyártó vállalat ügyvezetője, Ola Fredriksson a lapnak elmondta: a telefonok iránti kereslet hirtelen és drasztikusan lecsökkent. A kölcsönmunkások elküldése után megmaradt 375 dolgozó közül 127-nek pénteken jelentették be, hogy február 5-ével megszűnik a munkahelye.

A mobiltelefon-ágazatot sújtó létszámcsökkentések a mostanival együtt már nagyjából 3000 ember állásának elvesztésével jártak. November végén ismerte el a Foxconn, hogy komáromi és debreceni üzeméből 1500 embert küld el. A tajvani cég éppúgy a Nokia beszállítója, mint az a Perlos, amely két lépésben több mint hétszáz dolgozójától vált meg. A Nokia az Index kérdésére azt ismerte el, hogy a kölcsönzött dolgozóinak számát csökkentette, a lapunkhoz eddig eljutott információk szerint legalább 350 fővel.

A Synergon Nyrt. szintén kedden közölte, hogy "a közelmúltban kialakult nemzet- és világgazdasági válság jövő évben várható, további negatív hatásainak megelőzésére intézkedéseket eszközölt, melyek a dolgozói állomány létszámát is érintik". A közelmény szerint a jövő évi "stabil és nyereséges működés, és a további fejlődés biztosítására a Synergon megelőző intézkedéseket indított el az idei utolsó negyedévben, melyek fókuszában a működési költségek további csökkentése áll".

A költségcsökkentés részeként a vállalat 43 dolgozót küld el "több lépésben, az idei év novemberétől a 2009. év március végéig", az elbocsátásokat azért húzzák így szét, hogy azok "ne veszélyeztessék a folyamatban lévő feladatok elvégzését, lezárását, valamint biztosítva legyen a megváltozott körülmények miatti folyamatok újratervezésének, optimalizálásának zökkenőmentes kialakítása". A Synergon menedzsmentje szerint a jelenlegi helyzetben a fenti lépések képesek garantálni a vállalat versenyképességének fenntartását, a stabil, kiszámítható működést, és a munkahelyek megtartását.

Szintén jelentős létszámcsökkentést rendeltek el a Hild Zrt.-nél – ismert el a társaság marketingigazgatója az Index elbocsátásszámlálójára érkezett bejelentések alapján. Az életjáradékos cégtől 10 közvetlen munkatársat bocsátottak el, valamint elküldték az értékesítéssel foglalkozó stáb felét, amit 15 embert jelent. Ők megbízói vagy vállalkozói szerződés alapján dolgoztak a cégnek, velük együtt a munkaerőállományuk 15-17 százalékát bocsátották el, miközben 90 százalékkal kevesebb új szerződést kötnek, mint eddig.

Az újabb kirúgásokkal az Index elbocsátásszámlálója 14 ezer fölé emelkedett. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.  • Hírek
  • Bankszámla