Több száz magyar bankos kerül utcára

2008.12.18. 11:29
Az OTP Életjáradék a dolgozók harmadát, a Santander a felét küldi el, utóbbi bezárja vidéki fiókjait. Leépít a CIB Lízing, ötven embert bocsát el a Merkantil Bank. A Raiffeisen Lízing 120 dolgozótól válik meg, elbocsátások lesznek a K&H Lízingnél is. Az Index elbocsátásszámlálóját most a pénzügyi szektor lökte 15 ezer fölé.

Az Index elbocsátásszámlálójára érkezett bejelentés nyomán elismerte az OTP, hogy a bankcsoporthoz tartozó két cégtől összesen 59 dolgozót küldtek el. Lapunknak a számláló elindítása óta többen is megírták, hogy nagy mértékű létszámcsökkentés várható a korábban nagyjából 300 főt foglalkoztató, főként ingatlan- és gépjármű-finanszírozással foglalkozó Merkantil Banknál.

Gazdaságosság, racionalizálás

Az OTP korábbi érdeklődésünkkor már elismerte, hogy a szakosodott pénzintézeténél lesz létszámcsökkentés, azt azonban nem közölte, hogy mekkora (levélíróink között volt olyan, aki a dolgozók számának lefelezését jósolta). Most viszont, újbóli érdeklődésünkre, megkaptuk a választ: "a Merkantil Csoportnál a működési hatékonysághoz rendelt harmadik negyedéves létszám-felülvizsgálat alapján szeptembertől fokozatosan 50 fő munkaviszonya szűnt meg a mintegy 300 fős munkavállalói létszámból".

Létszámában kisebb, arányában nagyobb elbocsátás volt a bankcsoport életjáradékos cégénél. "A több mint 30 fős OTP Életjáradék Zrt.-nél gazdaságossági szempontok alapján, az informatikai rendszerfejlesztés és folyamatracionalizálás következményeképpen 9 fő munkaviszonyának megszüntetése vált szükségessé, ami nem érte el a törvényben megállapított csoportos létszámleépítés mértékét" – közölte erre vonatkozó kérdésünkre az OTP, amely a banktól 130 dolgozót küld el. Lapunk már korábban megírta, hogy a szintén életjáradékban utazó Hild Zrt. 25 főt kényszerült elbocsátani, a HVG legutóbbi száma szerint az egész életjáradék-piac takarékon van, az új szerződések száma a korábbi kötések 10 százalékára esett vissza.

Információink szerint a legnagyobb arányú létszámleépítésről azonban nem az OTP-érdekeltségű cégek döntöttek, hanem a Santander Consumer Finance Zrt. A magyar piacon 1998 óta jelenlévő spanyol, főként gépjármű-finanszírozással, és ehhez kapcsolódó hitelfedezeti biztosítással foglalkozó cég több bejelentő szerint lényegében teljesen megszünteti magyarországi tevékenységét.

Gondban a lizingesek

Londonban százezrek kerülnek utcára

A citybeli befektetési banki állások tömeges leépítése nyomán a londoni üzleti szolgáltatói szektorban is súlyos mértékű, több százezres elbocsátások várhatók a következő években az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző és elemző cég hétfői prognózisa szerint. A Centre for Economics and Business Research (CEBR), amely rendszeres előrejelzéseket tesz közzé a citybeli foglalkoztatási kilátásokról, hétfőn azt jósolta, hogy 2009-2010-ben összesen 275 ezer állás szűnik meg az üzleti szektort kiszolgáló ágazatokban, köztük az ingatlanközvetítési, az információ-technológiai, a jogi és könyvvizsgálói, valamint a reklámszakmában. A CEBR becslése szerint jövőre 169 ezer, 2010-ben további 106 ezer üzleti szolgáltatói állás tűnik el. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi csúcsról a ciklus 2010-ben várt mélypontjáig mérve az ebben az ágazatban foglalkoztatottak 7 százalékának mondanak fel. (MTI)

"A 93 fős létszámból 50 főnek mondanak fel" – írta egyik olvasónk, míg egy másik néhány napja azt írta: "körülbelül 20 főtől már megváltunk (bérelt munkaerő), állományból 50 fős csoportos leépítés december 16-án vidéki fiókirodák bezárása". A cégnél többször próbálkoztunk nyilatkozattételre jogosult személlyel ezeket az állításokat megerősíttetni vagy megcáfoltatni, ám a társaságnál megkereséseinkre csak annyit közölte: "nem szeretnénk nyilatkozni ebben a témában". Ugyanakkor az egyik hívásunkkor nem hivatalosan annyit közölt a cég egyik dolgozója, hogy valóban ő is ötven főt meghaladó létszámcsökkentésről tud.

Míg arányában a Santander, létszámot tekintve a Raiffeisen döntött a legnagyobb elbocsátásról. A 100-150 fős elbocsátásról szóló értesülésünket kommentálva azt közölték: Az elmúlt néhány évben tapasztalható volt a hazai lízingpiac szűkülése, mely jelentős hatással volt a Raiffeisen Lízing Zrt. tevékenységére is. A lízingpiacon tapasztalt visszaesést a gazdasági válság tovább gyorsította. A Társaság vezetése 2008 májusától intenzív hatékonyságnövelő projekteket indított el, hogy racionalizálja a cég működését. Ennek eredményeként, a csökkenő üzleti volumenhez igazodva - valamennyi üzletágának tevékenységét megtartva - csökkenti a szervezet méretét, azaz 2009. első negyedévében mintegy 120 dolgozójától kénytelen megválni. A Raiffeisen Lízing azon munkatársainak, akikkel munkaszerződést bont a törvényben előírtnál kedvezőbb végkielégítést biztosít, valamint karrier-tanácsadással támogatja munkaerő-piaci elhelyezkedésüket.

"Nem létszám a fontos"

Nem a Raiffeisen az egyetlen cég, amely a lízingtevékenység visszafogása miatt ebben az ágazatban elbocsátásra kényszerül. A K&H a múlt héten jelentette be, hogy lízingcége megszünteti a lakossági gépjármű-finanszírozást. Azt még nem tudták megmondani, az autókölcsönzés felfüggesztése miatt hány álláshely szűnik meg.

A CIB Lízing is elismerte, hogy a válság hatást gyakorol a létszámukra, azt azonban még nem tudták megmondani, hogy mikor és hány főt érint. Olvasói leveleink jelentős leépítésekről beszélnek, de ezt a CIB cáfolta. "Úgy gondoljuk, hogy az ügyfeleinknek az a fontos, hogy a szolgáltatásainkat milyen színvonalon, nem pedig az, hogy hányan nyújtjuk" – válaszolták kérdésünkre.

Az újabb kirúgásokkal - amelyek nem az elsők a pénzügyi szektorban, az OTP Bank korábban már elismerte, hogy 130 dolgozójától meg kell válni, míg az életjáradékkal foglalkozó Hildnél 15 százalékos létszámcsökkentés volt - az Index elbocsátásszámlálója elérte a 15 ezret. Ha tud olyan cégről, amely nem szerepel a listánkon, az alábbi űrlap kitöltésével vagy egy e-mail elküldésével segíthet nekünk.