Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Matáv hallgat a tervezett létszámleépítésről

2002.08.06. 09:48
Ezerkétszáz dolgozó elbocsátásáról tárgyal a Matáv vezetése a szakszervezetekkel - adta hírül a FigyelőNet. A tárgyalások tényét a NAPI Gazdaság érdeklődésére a távközlési cég sajtóosztálya megerősítette ugyan, ám ennél többet nem árult el. A Concorde elemzője 2,5-3 milliárd forintra teszi a létszámcsökkentésnek a jövő évi eredményre gyakorolt pozitív hatását, ám úgy véli, a lépésnek inkább szimbolikus a jelentősége.
A Matáv sajtóosztálya a tárgyalások tényének elismerésén kívül egyáltalán nem kívánta kommentálni a FigyelőNet hírét az állítólag 1200 főre tervezett elbocsátásról. Az internetes újság szerint a tervezett költségcsökkentő intézkedésekre Helmut Sihler, a Matáv 59,6 százalékát birtokló Deutsche Telekom újonnan megválasztott vezérigazgatója e-mailjében utalt.

A szakszervezetekkel a jelenlegi menetrend szerint augusztus 9-re várható a megállapodás, így könnyen elképzelhető, hogy az augusztus 14-re várható gyorsjelentés más konkrét számokat is tartalmaz a létszámleépítés várható hatásairól.

Volt már nagyobb is

A privatizáció kezdetén, 1991-ben még 21 ezer dolgozót foglalkoztató Matáv másfél éve már végrehajtott egy drasztikus - és középtávon elegendőnek gondolt - létszámleépítést. Akkor, 2001 elején csaknem kétezer embertől váltak meg, a létszám a 2000. szeptemberi 11 300-ról 9400-ra csökkent.

A Matávnál 2002 márciusában 9300-an dolgoztak, további több mint hétezren a csoport tagvállalatainál, elsősorban a Westelnél.

Elsősorban a vezetékes üzletágat érinti

A másfél évvel ezelőtti leépítési hullám több mint száz közép- és néhány felső vezetőt is érintett, most viszont inkább a vezetékes hálózati kiszolgáló állomány van veszélyben - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Daróczi Andor, a Concorde elemzője, aki a végkielégítések költségeit 1,2-1,5 milliárd forintra becsülte.

Az elemző szerint ha még idén elkezdődnek a leépítések, a jövő évi eredmény 4-5 milliárd forinttal lehet több, ha pedig a kifizetések áthúzódnak a jövő évre, 2,5-3,5 milliárd forinttal.

Hatékonyságban megközelíti az anyacéget

A Matávnál az egy dolgozóra jutó vonalszám a privatizáció kezdetén 140 volt, 1999-re elérte a 240-et, idén pedig túllépte a bűvös 300-as határt.

Ha befejeződik a most induló leépítés, és az anyavállalat létszáma 8100-8300-ra csökken, e mutató értéke elérheti a 350-et, ami már nem nagyon marad el a Deutsche Telekom tavalyi 360-as értékétől.(Persze, az Európa leghatékonyabbjának számító távközlési cég, a British Telekom 1200 vonalat kezel dolgozónként.)

A 350-es érték jól mutat majd a nemzetközi összehasonlításokban, ám a megtakarítás a Matáv méreteihez képest nem jelentős.