Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A Matáv hallgat a tervezett létszámleépítésről

2002.08.06. 09:48
Ezerkétszáz dolgozó elbocsátásáról tárgyal a Matáv vezetése a szakszervezetekkel - adta hírül a FigyelőNet. A tárgyalások tényét a NAPI Gazdaság érdeklődésére a távközlési cég sajtóosztálya megerősítette ugyan, ám ennél többet nem árult el. A Concorde elemzője 2,5-3 milliárd forintra teszi a létszámcsökkentésnek a jövő évi eredményre gyakorolt pozitív hatását, ám úgy véli, a lépésnek inkább szimbolikus a jelentősége.
A Matáv sajtóosztálya a tárgyalások tényének elismerésén kívül egyáltalán nem kívánta kommentálni a FigyelőNet hírét az állítólag 1200 főre tervezett elbocsátásról. Az internetes újság szerint a tervezett költségcsökkentő intézkedésekre Helmut Sihler, a Matáv 59,6 százalékát birtokló Deutsche Telekom újonnan megválasztott vezérigazgatója e-mailjében utalt.

A szakszervezetekkel a jelenlegi menetrend szerint augusztus 9-re várható a megállapodás, így könnyen elképzelhető, hogy az augusztus 14-re várható gyorsjelentés más konkrét számokat is tartalmaz a létszámleépítés várható hatásairól.

Volt már nagyobb is

A privatizáció kezdetén, 1991-ben még 21 ezer dolgozót foglalkoztató Matáv másfél éve már végrehajtott egy drasztikus - és középtávon elegendőnek gondolt - létszámleépítést. Akkor, 2001 elején csaknem kétezer embertől váltak meg, a létszám a 2000. szeptemberi 11 300-ról 9400-ra csökkent.

A Matávnál 2002 márciusában 9300-an dolgoztak, további több mint hétezren a csoport tagvállalatainál, elsősorban a Westelnél.

Elsősorban a vezetékes üzletágat érinti

A másfél évvel ezelőtti leépítési hullám több mint száz közép- és néhány felső vezetőt is érintett, most viszont inkább a vezetékes hálózati kiszolgáló állomány van veszélyben - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Daróczi Andor, a Concorde elemzője, aki a végkielégítések költségeit 1,2-1,5 milliárd forintra becsülte.

Az elemző szerint ha még idén elkezdődnek a leépítések, a jövő évi eredmény 4-5 milliárd forinttal lehet több, ha pedig a kifizetések áthúzódnak a jövő évre, 2,5-3,5 milliárd forinttal.

Hatékonyságban megközelíti az anyacéget

A Matávnál az egy dolgozóra jutó vonalszám a privatizáció kezdetén 140 volt, 1999-re elérte a 240-et, idén pedig túllépte a bűvös 300-as határt.

Ha befejeződik a most induló leépítés, és az anyavállalat létszáma 8100-8300-ra csökken, e mutató értéke elérheti a 350-et, ami már nem nagyon marad el a Deutsche Telekom tavalyi 360-as értékétől.(Persze, az Európa leghatékonyabbjának számító távközlési cég, a British Telekom 1200 vonalat kezel dolgozónként.)

A 350-es érték jól mutat majd a nemzetközi összehasonlításokban, ám a megtakarítás a Matáv méreteihez képest nem jelentős.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!