Szilárda
0 °C
6 °C

Elbocsátási hullám a magyar gazdaságban

2001.11.22. 11:10
Az orosz válság óta a legnagyobb elbocsátási hullámot szenvedi el a magyar gazdaság a kutatók szerint. A január és október között bejelentett létszámcsökkentések száma az idén várhatóan magasabb lesz, mint a tavalyi, és elérheti az 1998-as válság idején mértet.
Mivel a nyugati megyékben az ipari termelés 15-20 százalékkal esett vissza az utóbbi időben, Hegedűs Miklós, a GKI Rt. ügyvezető igazgatója úgy véli, ez a régió "veheti át a közeljövőben a Kelet-Magyarországtól az elbocsátási stafétabotot". Hegedűs arra hívja fel a figyelmet, hogy a létszámcsökkentések hátterében a minimálbér újabb emelése és a forint erősödése állnak.

2002-ben stagnálás

A GKI felmérései azt jelzik, hogy a vállalatok 2002-ben lényegében az idei szinten kívánják tartani a létszámot. Bizonyos térségekben és szakmákban azonban jelentős csökkenés várható. A nyugati megyékben az ipari termelés már eddig is 15-20 százalékkal esett vissza, nagy változás az év utolsó heteiben sem lesz.

Munkaerőhiány után leépítés

Hanyatlás mutatkozik a villamos gépek, a számítástechnikai berendezések és a gépkocsik gyártásában is. Azokban a térségekben, amelyekben eddig munkaerőhiány volt, a következő időszakban jelentős létszámleépítés várható. Az ország többi részén ez ellentételeződhet, ha az alapvetően belső piacra termelő kis- és középvállalkozások tevékenysége bővül. Az országos képről elmondható, hogy a korábbi szerény létszámnövekedés megtorpanni látszik - tette hozzá a kutató.

Összességében országosan az előző év azonos időszakához képest 2771 fővel emelkedett a január és október között bejelentett elbocsátottak száma. Októberben a bejelentések ezer fővel haladták meg az előző havi átlagot.