Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A pizzás váltotta ki a pánikot

2002.02.21. 10:54
Szociológusok és konzumlélektani szakemberek falkái próbálják megfejteni, hogyan törhetett ki szabályos tömeghisztéria egy áruháznyitón 2002-ben Magyarországon, az Index azonban megtudta a választ: a pizzás volt az oka mindennek. A tudósítónknak nyilatkozó vásárlók mellett az RTL Klub kamerái is látták, hogy a helyszínre érkezett rendőrök közül akadt, aki a vidám tömegoszlatás mellett suttyomban be is vásárolt a rendkívül olcsó gépezetekből.
Miért gerjedtek be ennyien az akciós porszívókra és tévékre? És ha már rágerjedtek, hogy alakulhatott ki akkora káosz, hogy a tizenöt ezresre becsült tömeg kis híján megostromolja az Electro World nevű új budaörsi áruházat?

Átkozott kelt tészta

A pizzás volt az oka mindennek. Sebestyén Péter, az áruház igazgatója az Indexnek elmondta: kora hajnalig rendben és fegyelmezetten várakozott a már akkor is sok száz fős tömeg az épület előtt. Sokáig senki sem értette - beleértve a helyszínen tartózkodó vásárlók túlnyomó többségét - hogy miként alakulhatott ki pillanatok alatt akkora pánik, hogy az emberek kis híján eltapossák egymást.

Sebestyén szerint kiderült, hogy 7 óra tájban a pizzás, aki élelemmel látta el a várakozókat, valamiért bement az épületbe. A sor elején állók azt hitték, hogy nyit a bolt. Sokan kiáltozni kezdtek, a tömeg hirtelen meglódult és onnan már nem lehetett visszacsinálni a történteket. A pánik hatására később olyan hangulat alakult ki, hogy tudósítónk jelentése szerint az emberek már a rendőrökkel is lökdösődtek.

Gumibot és korbács

Az Indexnek nyilatkozó vásárlók mellett az RTL Klub kamerái is észlelték, hogy akadt olyan rendőr, aki a helyzetét kihasználva saját maga is jól bevásárolt. A televízió szerint kiderült, hogy nem a helyszín biztosítására kivezényelt rendfenntartóról volt szó, de az ügyben ennek ellenére vizsgálatot indítottak.

Csakúgy, mint az állítólagos túldolgoztatás ügyében. A Népszabadság szerint a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete bejelentést tett, hogy az áruház alkalmazottait a nyitást megelőző hetekben embertelenül dolgoztatták. A lap azt írja, hogy két héten át reggel nyolctól éjfélig tartott a műszak, kedden és szerdán pedig 40 órán keresztül. Az ügyben vizsgálatot indított a Munkaügyi Felügyelőség - írta a napilap.

Sebestyén: annyit nem is lehet

Sebestyén Péter az Indexnek azt mondta, valóban járt nála ellenőr, aki mindent rendben talált. Az igazgató elismerte, hogy a cégnél mindenki a szokásosnál többet dolgozott az elmúlt időszakban, de határozottan cáfolta, hogy előfordult volt 40 órás műszak. Senki sem lenne képes ennyit dolgozni, az fizikailag sem lenne lehetséges - mondta Sebestyén.

A mintegy 100 alkalmazott mellett az áruház befogadóképessége körülbelül 800 vevő - tudta meg az Index. Vagyis ha nem tör ki a pánik, a több mint tízezer vásárlónak akkor is rengeteget kellett volna várakoznia.

Tizedet akarok!

A sajtóban több helyen felmerült, hogy az Electro World nem sérti-e a versenytörvényt extrém módon alacsony áraival. Kanizsai Nagy Andrásné, a Versenyhivatal irodavezetője a Világgazdaság kérdésére leszögezte, hogy visszaélés csak akkor kerülhetne szóba, ha a társaság erőfölényben lenne a piacon erről azonban nem lehet beszélni, hiszen az EV csak most lép be a versenybe.

Az Electro World tervei igen ambiciózusak: Sebestyén Péter akkor lenne elégedett, ha nagyjából két és fél év alatt szereznének akkora piaci részesedést - 10-13 százalékosat - mint amekkorát öt év alatt hasított ki magának konkurensük, a Media Markt.

Nyugi van

Az Index tudomása szerint csütörtök reggel a tegnapinál sokkal rendezettebben, tömegjelenetek nélkül indult a nap a budaörsi áruházban. A tegnapi riasztó képsorok ellenére nyitáskor százak várakoztak.