16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

A pizzás váltotta ki a pánikot

2002.02.21. 10:54
Szociológusok és konzumlélektani szakemberek falkái próbálják megfejteni, hogyan törhetett ki szabályos tömeghisztéria egy áruháznyitón 2002-ben Magyarországon, az Index azonban megtudta a választ: a pizzás volt az oka mindennek. A tudósítónknak nyilatkozó vásárlók mellett az RTL Klub kamerái is látták, hogy a helyszínre érkezett rendőrök közül akadt, aki a vidám tömegoszlatás mellett suttyomban be is vásárolt a rendkívül olcsó gépezetekből.
Miért gerjedtek be ennyien az akciós porszívókra és tévékre? És ha már rágerjedtek, hogy alakulhatott ki akkora káosz, hogy a tizenöt ezresre becsült tömeg kis híján megostromolja az Electro World nevű új budaörsi áruházat?

Átkozott kelt tészta

A pizzás volt az oka mindennek. Sebestyén Péter, az áruház igazgatója az Indexnek elmondta: kora hajnalig rendben és fegyelmezetten várakozott a már akkor is sok száz fős tömeg az épület előtt. Sokáig senki sem értette - beleértve a helyszínen tartózkodó vásárlók túlnyomó többségét - hogy miként alakulhatott ki pillanatok alatt akkora pánik, hogy az emberek kis híján eltapossák egymást.

Sebestyén szerint kiderült, hogy 7 óra tájban a pizzás, aki élelemmel látta el a várakozókat, valamiért bement az épületbe. A sor elején állók azt hitték, hogy nyit a bolt. Sokan kiáltozni kezdtek, a tömeg hirtelen meglódult és onnan már nem lehetett visszacsinálni a történteket. A pánik hatására később olyan hangulat alakult ki, hogy tudósítónk jelentése szerint az emberek már a rendőrökkel is lökdösődtek.

Gumibot és korbács

Az Indexnek nyilatkozó vásárlók mellett az RTL Klub kamerái is észlelték, hogy akadt olyan rendőr, aki a helyzetét kihasználva saját maga is jól bevásárolt. A televízió szerint kiderült, hogy nem a helyszín biztosítására kivezényelt rendfenntartóról volt szó, de az ügyben ennek ellenére vizsgálatot indítottak.

Csakúgy, mint az állítólagos túldolgoztatás ügyében. A Népszabadság szerint a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete bejelentést tett, hogy az áruház alkalmazottait a nyitást megelőző hetekben embertelenül dolgoztatták. A lap azt írja, hogy két héten át reggel nyolctól éjfélig tartott a műszak, kedden és szerdán pedig 40 órán keresztül. Az ügyben vizsgálatot indított a Munkaügyi Felügyelőség - írta a napilap.

Sebestyén: annyit nem is lehet

Sebestyén Péter az Indexnek azt mondta, valóban járt nála ellenőr, aki mindent rendben talált. Az igazgató elismerte, hogy a cégnél mindenki a szokásosnál többet dolgozott az elmúlt időszakban, de határozottan cáfolta, hogy előfordult volt 40 órás műszak. Senki sem lenne képes ennyit dolgozni, az fizikailag sem lenne lehetséges - mondta Sebestyén.

A mintegy 100 alkalmazott mellett az áruház befogadóképessége körülbelül 800 vevő - tudta meg az Index. Vagyis ha nem tör ki a pánik, a több mint tízezer vásárlónak akkor is rengeteget kellett volna várakoznia.

Tizedet akarok!

A sajtóban több helyen felmerült, hogy az Electro World nem sérti-e a versenytörvényt extrém módon alacsony áraival. Kanizsai Nagy Andrásné, a Versenyhivatal irodavezetője a Világgazdaság kérdésére leszögezte, hogy visszaélés csak akkor kerülhetne szóba, ha a társaság erőfölényben lenne a piacon erről azonban nem lehet beszélni, hiszen az EV csak most lép be a versenybe.

Az Electro World tervei igen ambiciózusak: Sebestyén Péter akkor lenne elégedett, ha nagyjából két és fél év alatt szereznének akkora piaci részesedést - 10-13 százalékosat - mint amekkorát öt év alatt hasított ki magának konkurensük, a Media Markt.

Nyugi van

Az Index tudomása szerint csütörtök reggel a tegnapinál sokkal rendezettebben, tömegjelenetek nélkül indult a nap a budaörsi áruházban. A tegnapi riasztó képsorok ellenére nyitáskor százak várakoztak.  • Hírek
  • Hírek