Rudolf
2 °C
13 °C

Márkavitába keveredett az Electrolux

2004.01.29. 09:00
Vita robbant ki az Electrolux Lehel Kft., illetve egy magyar magánszemély között az L LEHElux háztartásigép-márka neve miatt. Bár a Szabadalmi Hivatal elutasította a svéd cég törlési kérelmét, az ügyből tavasszal per is lehet.
Védjegytulajdoni vita alakult ki egy magyar magánszemély és a svéd hátterű Electrolux Lehel Kft. között az "L LEHElux" márkanév miatt. Nem kizárt, hogy a vitát tavasszal jogi útra terelik a felek, ugyanis mindketten ragaszkodnak a névhez. Jordán József, az L LEHElux márka jelenlegi tulajdonosa szerint nem egyedi, hogy egy multinacionális vállalat megpróbálja ellehetetleníteni a kisebb vállalkozásokat, ha azok esetleg sértik az érdekeit.

Levédett márkanév

Jordán többedmagával 2000 februárjában védette le egyebek közt ezt a márkanevet is. Az L LEHElux név alatt aztán az olasz Iar Siltal és a lengyel Amika Wronki üzemeiben, illetve kínai gyárakban hűtőszekrényeket, mosogatógépeket, mikrohullámú sütőket, légkondicionálókat és háztartási kisgépeket gyártatott, amelyeket a magyar piacon igyekezett értékesíteni - például a Media Marktban is. Az olasz és lengyel gyáraknak ugyancsak vannak saját márkás termékeik, ám leginkább beszállítóként vesznek részt kisebb-nagyobb márkagyártók termelésében. A kínai gyárakból pedig több nagynevű európai márka kerül ki évről évre, gyakran ezért hasonlítanak feltűnően egymásra az egyes háztartásigép-típusok (leginkább a mikrohullámú sütők).

Megszűnt az oltalom

A védjegy törlését az Electrolux 2002 augusztusában kérte, azzal az indokkal, hogy a LEHEL márkanevet a tulajdonában levő jászberényi gyár birtokolta, illetve tette közismertté a magyarországi háztartásigép-piacon. Az L LEHElux márkanév pedig kísértetiesen hasonlít a LEHEL-re. Tény azonban, és ezt az Electrolux is elismeri, hogy a LEHEL védjegy oltalma 1998-ban megújítás híján megszűnt, jóllehet 1999-ig még volt olyan termék, amelyen szerepelt ez a márkanév. Minthogy az L LEHElux nevet csaknem pontosan két évre a LEHEL márka oltalmának megszűnte után jegyezték be, a Szabadalmi Hivatal elutasította az Electrolux törlési kérelmét. A cégtől megtudtuk, hogy a márka törléséhez minden lehetséges jogi eszközt felhasználnak, ugyanis a közvélemény-kutatások szerint a LEHEL márka - megszűnése ellenére - továbbra is a jászberényi gyárhoz köthető, a név erősítésében pedig jelentős szerepe van az Electroluxnak.

Jordán József sem vitatja, hogy a márkanév hasonlít a LEHEL-re, de hozzátette, a névválasztásban nem ez játszott szerepet. Úgy véli, jóhiszeműen járt el, így készséggel áll a bíróság elé. Azt azonban kétli, hogy az ügyben csak és kizárólag a törvény adta lehetőséggel él a másik fél, ugyanis furcsállja, hogy a vita kirobbanását követően termékeiket úgymond kilistázta a Media Markt. Véleménye szerint az Electrolux nem véletlenül hagyta kifutni a védjegyoltalmat, használni nagy valószínűséggel már akkor sem fogja, ha a bíróság mégis neki ítélné.