Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egy magyar vállalkozó 1,4 milliárd forintra perli az Electroluxot

2004.08.04. 17:11
Beperli az Elektroluxot egy magyar vállalkozó, aki állítása szerint azért mert tönkre, mert a multicég elállt egy korábban ígért megrendelésétől. A több éves beszállítói kapcsolatra is alapozó Ficsor Ferenc most 1,4 milliárd forintot követel.
Kérem a Tisztelt Bíróságot, hogy állapítsa meg az Electrolux Kft. felelősségét a károkozásért, valamint kötelezze mindösszesen 1.400.000.000,-Ft kártérítés valamint annak a felszámolás megkezdésétől számított törvényes mértékű kamatai megtérítésére és a perköltség megfizetésére. - áll abban a keresetlevélben, melyet Ficsor Ferenc, az azóta felszámolt Fémhuzalcikk Kft. volt tulajdonosa nyújtott be az Electrolux magyarországi cége, az Electrolux-Lehel Kft. ellen. Ficsor Ferenc tudomása szerint ez az első, egy magyar magánszemély által egy multinacionális cég ellen indított ilyen összegű kártérítési per.

Együttműködést ígértek

A kereset lényege, hogy Ficsor az Elelctroluxnak több éven keresztül beszállító vállakozása ígéretet kapott jelentős, ám új típusú megrendelésekre, melyhez a szükséges fejlesztéseket végrehajtotta, de végül az Electrolux nem kötött szerződést.

Fémhuzalcikk Kft. 1997 óta volt az Electrolux Kft üzleti partnere, huzalpolcokat gyártott részére. Az ezek gyártásához a szükséges technológia rendelkezésre állt. 1999-ben kereste meg az Electrolux Kft. a Fémhuzalcikk Kft-t a kosárgyártás indítása, ár- és darabmegállapodás valamint a gyártáshoz szükséges gépek eladása céljából, azon ígérettel együtt, hogy szándéknyilatkozatot is készek a Fémhuzalcikk Kft-vel aláírni, mely hosszú távú együttműködés tervezésére utalt - áll a keresetben. A huzalkosarak gyártásához azonban a Fémhuzalcikk Kft-nek beruházásokat kellett eszközölnie. Beruházások váltak szükségessé ahhoz is, hogy a huzalpolcok gyártását automatizálni tudja, ily módon tartva alacsonyan az árakat. Az Electrolux Kft. a Fémhuzalcikk Kft. beruházási terveit támogatta, sőt szorgalmazta is, mivel a huzalpolc megrendelt mennyiségét is emelni kívánta. Emellett az Electrolux Kft. felajánlotta a tulajdonában lévő gyártóeszközöket a Fémhuzalcikk Kft-nek megvételre.

A Fémhuzalcikk Kft. a közte és az Electrolux Kft. között fennálló több éves üzleti viszonyra alapozva okkal gondolta úgy, hogy a két cég között hosszú távú együttműködés várható, melynek ideje alatt az elvégzett beruházások megtérülhetnek. A fenti beruházási összegek megtérülési ideje tartós megrendelés esetén 3-5 évre tehető, a megrendelések számától és a realizálható nyereségtől függően. A kft. ezért teljes kapacitását az új megrendelésre kötötte le, annak elmaradása csődbe vitte.

A felek között mediátor igénybevételére nem került sor azonban egymás között tárgyalással és többszöri levélváltással megkísérelték álláspontjaikat egymáshoz közelíteni, ez nem vezetett eredményre.

Bírói állásfoglalás

A keresetben hivatkoznak a Legfelsőbb Bíróság gazdasági kollégiumának azon állásfoglalására, mely szerint az utaló magatartásokért való helytállást megalapozza, ha a károsult cég kellő megalapozottsággal számolhatott a szerződés létrejöttével, különösen, ha emiatt más irányú kötelezettségek vállalásáról lemondott vagy nagyobb arányban indokoltan költekezett. Ugyanezen állásfoglalás szerint ha a felek között hosszabb idő óta áll fenn üzleti kapcsolat és a kötelezetti pozícióban levő fél ennek keretében készül fel szükséglet kielégítésére, illetőleg költekezik, eljárását jóhiszeműnek kell tekinteni, és a megrendelés elmaradásának következményeit ennek a figyelembevételével kell megítélni.