Előd
9 °C
17 °C

Dulakodott a rendőrökkel az elcsigázott tömeg

2002.02.20. 15:53
Egymást taposta a tömeg, amely kézről kézre adta hátra a tolongásban elájult embereket az Electro World áruház szerdai nyitónapján - jelenti az Index tudósítója. A várakozásba és egymás taposásába belefáradt vásárlók dulakodni kezdtek a kivezényelt rendőrökkel. Egyesek áruval megpakolt rendőrautót láttak távozni.
A meghirdetett szerda reggel 8 helyett 9 óra 20 perckor nyitott ki a budaörsi Electro World áruház. Az akkora már őrjöngő tömeg majdnem benyomta a bejárat üveg tolóajtaját. 11 óra után a reggel még eldugított autópálya leállósávjában már csak néhány autó állt elhagyatva. A bejárat körül csoportosuló tömeg 10 méteres sugarúra apadt, de a lökdösődés hevessége nem csökkent.

Szitkokat szórtak

Az Index tudósítójának alkalma volt látni, hogy az összepréselődött emberek a fejük felett hogyan adogatták ki egy magatehetlen társukat. Az épület sarkánál egy rohammentő állt, és ekkor szabadultak ki az épületből a fél napot végigácsorgó első vásárlók.

Az áruházhoz nyitásra érkezők már reménytelenül állhattak a bejárat körül félkörben tömörülő embermassza szélére. Az órák óta egymást taposó leizzadt emberek a tetőről kiáltozó rendőrök, és az áruház ablakaiból kipillantó alkalmazottak felé szitkokat szórtak.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

A rendőrökkel dulakodtak

Délben bezárták a bejáratot, és ezután nem sokkal a rendőrök egy Feliciából megafonnal próbálták távozásra bírni a tömeget, mondván hogy az akciós árukészlet már elkelt. Ezt követően gyalogos járőrök kíséretében oldalról belehajtottak az embergombócba, talán hogy a tömeget leválasszák az épületről. Utánuk gurult egy Transit is, de reménytelenül elakadtak. Az autó közelében egyesek a rendőrökkel dulakodtak.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

A helyszínen álldogáló, családtagjaiktól elszakadt vásárlók az Indexnek arról számoltak be, hogy még az áruház kinyitása előtt megpakolt autók hagyták el az elméletileg lezárt parkolót. Ekkor egyébként egy megpakolt rendőrautót is látni véltek civil sofőrrel és két hölggyel. A bejárat 20 méteres körzetében parkoló féltucatnyi autó eléggé megszenvedte a reggeli rohamot. Leaprított tükröket, leöntött és megtaposott karosszériákat hagyott hátra a több ezres tömeg.

Reggel 3 óra óta állt sorban

Mások a Tesco parkolójában, a szervízutakon illetve az épülő új áruházak mögötti építkezési területen álltak meg. Az Index tudósítója beszélt vásárlóval, aki reggel 3 óra óta állt sorban, de mire a harmadik 50-es transzporttal bejutott, már kiürült polcok elé érkezett, és kénytelen volt a kiszemelt áru nélkül távozni.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

Egy idősebb hölgy elmondta, hogy hajnali 4-re érkezett. A vásárlók viszonylag rendezett sora és egyértelmű sorrendje akkor borult fel, amikor az áruház egy másik bejáratához küldték át a tömeget. Neki egy kisebb szatyrot sikerült bent megpakolnia, és dél után nem sokkal szabadult.

Az emberek sorban estek rá a kocsikra

Más vásárlók éjfél előtt másfél illetve egy órával érkeztek, nekik még sikerült tévét és hűtőt is kapniuk. A nyitás előtt érkezés különben nem volt garancia a bejutásra. Egy fiatal férfi reggel 6-ra ért ide, és 11 óra után már a bejárat előtt egy méterrel tehetetlenül sodródott a tömeggel. Amikor már nem bírta a 40 fokos meleget, és hogy térd alatt összetaposták a lábát, néhány másodperc alatt hátrafelé kijött az eleven présből.

Körülötte az embergyűrű szorításában három nő ájult el, őket a fejük felett adogatták ki az emberek. A felszabaduló negyed négyzetméteres résbe azonnal hárman dőltek bele, mert lépni és saját lábon állni már nem lehetett. Az első vásárlók még bevásárlókocsival álltak sorban, de amikor már az emberek sorban estek rá a kocsikra, akkor ezeket is kiadogatták a fejek felett.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

Ekkor már mindenki arra vigyázott, hogy ne essen el, és aki elájul, azt se hagyják a földre zuhanni. Félig berogyasztott lábakkal, összeszorított karokkal sodródtak az emberek a tömeg közepén. A fiatalember elmondása szerint ha ekkor valaki a zsebébe akart volna nyúlni, semmit nem tudott volna tenni ellene.

Céltalan várakozás

Délután egykor még folyamatosan friss, víg kedélyű csoportok gyalogoltak az áruház felé. Az autójuk felől sétálva láthatták távozni a dobozt cipelő embereket, de lelkesedésük gyorsan lelohadhatott, amint az áruház előtt megpillantották a katasztrófát.

A zárt ajtó előtt tomboló forró mag céltalan nyúlványaként különben az ajtó bal oldalán képződött egy több tucat méter hosszúságú sor is, tele békés várakozóval. Délután 4-kor távolról sikerült megfigyelni, hogy az áruház előtt még mindig ott hömpölyög az embermassza.