Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Egyen hazait, az biztonságosabb!

2006.12.29. 13:52
Az ÁNTSZ, az állategészségügyi és a fogyasztóvédelmi hatóságok közös, karácsony előtti ellenőrzéseikből kiderült: a hazai élelmiszerek biztonságosabbak a behozottaknál. A kifogásolt termékek között ugyanis átlagosan ötször több az import. Eddig 180 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és 68 milliós bírságot szabtak ki az ellenőrök.

Az ünnepek előtti időszakban végzett élelmiszerellenőrzések újra bebizonyították, hogy a hazai termékek biztonságosabbak a fogyasztók számára, mint a külföldről érkezettek, mondta Süth Miklós főállatorvos pénteken. Az élelmiszerbiztonsági hatóságok az ünnepek előtti időszaktól csütörtökig országszerte 5630 kereskedelmi és előállító egységben 66 ezer élelmiszertételt vizsgáltak be, amelyekből 1592-vel volt probléma.

Eddig 68 milliós bírság 

A január 5-éig tartó célellenőrzések során eddig 180 tonna nem megfelelő élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, a kivetett bírság értéke 68 millió forint volt. A hatóságok a hazai termékek vizsgálatakor átlagosan ötször kevesebb kifogásolható élelmiszert találtak, mint importáruk esetében.

Süth Miklós adatai szerint csak a kereskedelmi egységeknél összesen 50 646 hazai tételt és 11948 importárut vizsgáltak meg. A belföldről származó termékeknél 995 esetben, a külföldieknél 541 alkalommal emeltek kifogást a hatóságok.

Az élelmiszerek "termékbiztonságát" együtt vizsgálták az ÁNTSZ, az állategészségügyi és a fogyasztóvédelmi hatóságok szakemberei. Az akció során november 20-a óta a karácsony közeledtével egyre több tételt ellenőriztek.

Mindegy, kicsi a bolt vagy nagy 

A főállatorvos szerint a boltok nagysága alapján nem lehet trendekre következtetni az élelmiszerek biztonságát illetően. Nem csak a kis és nagy üzletek esetében, hanem ugyanazon az üzletláncon belül is nagy eltérések mutatkoznak - fűzte hozzá.

Süth Miklós kitért arra, hogy a hazai és az import termékek közötti élelmiszerbiztonsági különbség nem csak a boltokban érhető tetten, hanem alátámasztják az előállító egységekben végzett vizsgálatok is.

Üzemekben november 20-tól csütörtökig 4070 tételt vizsgáltak be, amelyekből csak 117 volt kifogásolható. Ez arányaiban kevesebb, mint a boltokban ellenőrzött és kifogásolt külföldi tételek esetében.

Tejtermék, tojáspor, átcímkézés

Néhány aktuális élelmiszerbiztonsági ügyet kiemelve kifejtette, hogy a törökbálinti M.E.G.A. Trade raktárában 583,58 tonna élelmiszert ellenőriztek, amelyből 29 tonnát átcímkézés gyanúja miatt további vizsgálatoknak vetnek alá.

A fővárosban a XI. kerületben egy engedély nélküli raktárból 15 tonna, távol-keleti konyhához használt élelmiszer-alapanyagot semmisítenek meg, valamint a XXIII. kerületben egy hasonló tároló esetében 7,5 tonna tejterméket. Bács-Kiskun megyében tojás nélkül készült tojásport, Veszprém megyében aflatoxint tartalmazó dióbelet, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében avas pisztáciát, Fejér megyében két lejárati idővel is megjelölt virsliket, Heves megyében pedig szakhatósági engedély nélküli szaloncukrokat foglaltak le.