Átlagosan 164 forinttal verték át a vásárlókat

2006.04.28. 17:09
A hatóságok húsvét előtti élelmiszerellenőrzései során 345 millió forint bírságot szabtak ki, több száz tonna húst vontak ki a forgalomból. Élelmiszer-biztonsági szempontból a termékek nagy része rendben volt, a legtöbb problémát a fogyasztók hiányos vagy félretájékoztatása okozta.

Húsvét előtt az ÁNTSZ, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az agrártárca állat-egészségügyi főosztálya és a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat ellenőrizte az élelmiszerek biztonságos mivoltát. A tapasztalatok szerint a korábbi szigorú ellenőrzések már hoztak eredményt, az ellenőrök nem találkoztak a fogyasztók egészségét súlyosan veszélyeztető jelenséggel. Csak egy cukrászdát és egy italboltot kellett bezáratni, és ebben az időszakban megbetegedés sem történt.

A bírságok egy részét a termékek nyomon követhetőségének hiánya, nem megfelelelő vagy nem teljes dokumentáció, lejárt szavatosságú termékek forgalmazása, illetve minőségi és összetételbeli kifogások miatt szabták ki az ellenőrök. A termékek 25-30 százalékát érte kifogás.

Ellenőrzött egységek száma Bírság száma Kifogásolási arány (%) Bírság összege
Állategészségügy 11033 1166 11 205557670
Közegészségügy 6817 6817 22 103782220
Fogyasztóvédelem 378 295 78 34718000
Növényegészségügy 243 27 11 1540000
Összesen 18471 3021 16 345597890

Hússal volt a legtöbb gond

Az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 11 hetes ellenőrzést tartott húsvét előtt. Az élelmiszeriparban 71, a kiskereskedelemben 15, a nagykereskedelemben 97 tonna húst foglaltak le - köztük ismeretlen eredetű, tiltott módon forgalmazott, lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszereket.

Az ÁNTSZ szerint a fő gondok: szakosítatlan tárolás, a dolgozók orvosi vizsgálatának elmulasztása, személyi higiénés hiányosságok, lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű termékek forgalmazása, hűtőhőmérők hiánya. Az ÁNTSZ egy kedvező folyamatra is fényt derített. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője szerint a magyar vendéglátósok és élelmiszer-iparosok megtanultak a hidegkonyhai termékekkel bánni. A megvizsgált termékek mind megfeleltek a mikrobiológiai laborvizsgálatokon.

Átlagosan 164 forinttal vertek át

A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség 240 üzletben végzett próbavásárlást, ezek ötödében károsították meg anyagilag az ellenőröket. A mérték egy főre vetítve átlagosan 164 forint volt.

Az ellenőrök által vizsgált 33 tormakészítmény közül mindössze kettő ment át a vizsgán. A csomagoláson kiemelten kellene jelezni a fő összetevőt, a nettó tömeget az elvártnál kisebb betűmérettel tüntették fel, nem szerepelt a csomagoláson az allergén megjelölés, és a megnevezés több esetben nem tájékoztatott a termék valódi jellegéről.

Jön a nagy ellenőrzési hullám

Kiemelt ellenőrzésekre legközelebb az idegenforgalmi szezon beindulásával, később pedig karácsony előtt lehet számítani. A szakemberek ellenőrizni fogják a hústermékeket, a töltelékáruk toxintartalmát és mikrobiológiai összetevőit - adta hírül az MTI. Vizsgálják a gabonafélék úgynevezett mikotoxin-, azaz gombaméreg-, valamint az élelmiszerek rákkeltőanyag-tartalmát is. Külön figyelmet fordítanak a csecsemők által fogyasztott élelmiszerekre.