Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Végre javultak a piaci várakozások

2004.02.27. 08:59
Szakértők hosszú idő óta először csökkentették a folyó fizetési mérleg várható hiányát, de a kapott érték még mindig magasabb, mint amit a PM előre jelzett. Felmerült, hogy további kétszázmilliárd forint lefaragására lehet szükség.
Hosszú idő óta először javultak a magyar gazdasággal kapcsolatos piaci várakozások: jelentősen csökkent a folyó fizetési mérleg előre jelzett hiánya, kissé nőtt a várt ipari termelési adat és megszűntek a kamatemelési félelmek - derül ki a Reuters februári felméréséből.

Nem teljesül a célszám

A megkérdezett előrejelzők szerint azonban várhatóan nem teljesül az államháztartási hiány új célszáma, tovább emelkedtek az inflációs előrejelzések, valamint továbbra is fogós kérdés a forint árfolyama.

A várakozások szerint az államháztartás hiánya - a szerdán véglegesített kiadáscsökkentés ellenére - meghaladja a felfelé módosított, ESA 95 szerint számolt 4,6 százalékos GDP-arányos deficitet. A mintegy 920 milliárd forint helyett ugyanis az elemzők konszenzusa 985 milliárd forint lett, ezen belül 900 és 1084 milliárd forint között szóródtak az értékek.

Bizonytalanságot tükröz az is, hogy a szükséges pótlólagos lefaragás mértékét 10 és 200 milliárd forint közé teszik. Hosszú idő óta először csökkent a folyó fizetési mérleg deficitjére vonatkozó konszenzus: egy hónapja még 4,51 milliárd eurót vártak 2004-re, most viszont már csak 4,2 milliárdra számítanak; jövőre a konszenzus szerint 3,85 milliárd euróra csökkenhet a hiány.

Hét százalék felett az infláció

A gyenge januári inflációs adat (6,6 százalék) nyomán tovább emelkedtek az inflációs várakozások: az átlag 2004 decemberére 6,20 százalék, ez 15 bázisponttal nagyobb a januárinál. Az éves átlagos inflációt 7,1 százalékra várják, ez hatvan bázisponttal nagyobb a januári konszenzusnál és magasabb a kormány 6,0-6,5 százalékos prognózisánál.

Megmaradt a hosszabb távú bizonytalanság a forint árfolyama körül: a magyarországi elemzők továbbra is jóval optimistábbak nyugati kollégáiknál. A mostani felmérésben az ő konszenzusuk szerint a forint idén megőrzi az utóbbi hetekben elért erejét az euróval szemben, ezzel szemben a nyugat-európai elemzők közül többen megerősítették azt a korábbi véleményüket, hogy december végére a forint a 280-as vagy annál is gyengébb szintre süllyed az euróval szemben.