Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Elemzők szerint hiteles a megemelt deficitcél

2004.09.20. 10:43
A Reuters szeptemberi felmérése szerint az elemzők hitelesnek tartják a kormány megemelt hiány-prognózisát, de a konszenzus az államháztartás idei GDP-arányos deficitjét a prognózis felső határára, 5,3 százalékra teszi, ami a kormány szerint a pesszimista változat. A JP Morgan szerint csak 2012-re várható az euró bevezetése.
A Reuters összefoglalója szerint a 2005-ös hiányra vonatkozó konszenzus jelentősen felfelé mozdult el: a GDP fél százalékával, 4,8 százalékra emelkedett az előző havi felméréshez képest. Az euró bevezetésének dátumát a piaci átlag még mindig 2010-re teszi, de többen előrejelzésük módosítását helyezték kilátásba, és megjelentek 2010-nél későbbi jóslatok is.

Még hisznek a 2010-es dátumban?

A 2010-es bevezetés feltétele, hogy 2008-ra három százalék alá csökkenjen a hiány. A kormány a konvergenciatervben évi fél százalékos csökkentéseket ígért, a 2004-es előirányzat emelkedése miatt azonban a pénzügyminiszter bejelentése szerint jövőre ennél nagyobb vágásra lesz szükség.

Az elemzői konszenzus azonban továbbra is csak fél százalékpont csökkentést helyez kilátásba a jövő évre. A konvergenciapályához képest jóval magasabb szám egyelőre nem vezetett a 2010-es euróbevezetés elvetéséhez a felmérésben, de mivel több elemző jelezte, hogy a költségvetési folyamatok függvényében felülvizsgálhatja várakozásait, megvan a kockázata, hogy a közeljövőben a 2010-es dátumról is lemond a piac.

A JP Morgan azonban már most változtatott a dátumon. Szerintük az idén két évvel kitolt euróbevezetési céldátumhoz képest is legalább két év késéssel, vagyis legkorábban 2012-ben valószínűsíthető az euró magyarországi bevezetése a költségvetési konszolidáció várható üteme alapján.

Az év végéig várható kamatvágást illetően az egy hónappal ezelőtt jelzett egy százalékpontnak már csak a felét valószínűsítik az elemzők. Az elemzők nagy többsége szerint hétfőn nem változtat kamatot az MNB, októberben azonban már jöhet egy kis csökkentés, amit még egy apró vágás követhet az év vége előtt. Mindezek eredményeképpen 11 százalékról 10,5 százalékra mérséklődhet a jegybanki alapkamat az idén. Jövőre viszont az elemzők szerint jelentősebb kamatvágások jöhetnek, összesen 225 bázispont.

Csökkenhet az infláció

A gazdaság növekedésére vonatkozó konszenzus enyhén emelkedett: 2004-re 3,9, 2005-re 3,95 százalékos növekedést várnak az elemzők. Az infláció az augusztusi 7,2 százalékról szeptemberben 6,9 százalékra csökkenhet a piaci átlag szerint, decemberre pedig 6,25 százalékra lassulhat. Ez utóbbi 15 bázisponttal magasabb az egy hónappal ezelőtti konszenzushoz képest, a jövő év decemberére azonban ugyanennyivel csökkent a várakozás, 4,4 százalékra.

A második negyedéves folyómérleg hiányt 2,3 milliárd euróra teszi a felmérés, magasabbra az egy hónapja várt 2,1 milliárdnál és az első negyedévben mért 1,705 milliárd eurónál. Tovább emelkedtek az éves folyómérleg deficitekre vonatkozó prognózisok is: 2004-re 200 millió euróval hétmilliárd euróra, 2005-re pedig 130 millió euróval 6,63 milliárd euróra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!