Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Orbán vs. Matolcsy: begyűrűzik-e a nemzetközi helyzet?

2001.09.26. 10:43
Saját gazdasági miniszterének optimista nyilatkozataira rácáfolva Orbán miniszterelnök reggeli rádióinterjújában arról beszélt, hogy a jelentős világgazdasági lassulás elérheti Magyarországot. Szó sincs már arról, hogy izolált sziget lennénk, ellenben kormányzati lépésekre van szükség a növekedés fenntartásához - derült ki a kormányfő válaszaiból.
A világgazdaság "nincs jó állapotban", az amerikai gazdaság recessziója az Európai Unión keresztül előbb-utóbb eléri Magyarországot is - mondta Orbán a Magyar Rádiónak. Ez ugyan nem lenne falrengető közgazdasági felfedezés, még egy miniszterelnöktől sem, ám az már pikáns, hogy a gazdasági miniszter néhány napja ezzel ellentétesen beszélt.

Magyarország nem a világgazdaság része?

Matolcsy György
Matolcsy György - sokak megrökönyödésére - azt kezdte fejtegetni egy tájékoztatón, hogy egy esetleges amerikai válság nem is érintené annyira súlyosan Magyarországot, hiszen legfontosabb exportpiacunk az Európai Unió, amely átveheti a "világgazdaság motorjának" szerepét Amerikától. Matolcsy azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a nagy nemzetközi befektetők a magyar oázisba fogják menekíteni tőkéjüket.

Orbán ma már arról beszélt, hogy a következő fél-egy évben jelentős világgazdasági lassulásra lehet számítani, ami elérheti Magyarországot, ezért a kormánynak gyorsan kell cselekednie.

Hogy mit cselekszik? Élénkít a belső piacon. Regnálása óta mit csinál? Élénkít a belső piacon.

A csomagmániás ország

Össze kell állítani egy olyan gazdasági csomagot, ami azt a célt szolgálja, hogy a gazdasági növekedés üteme Magyarországon ne csökkenjen jelentősen- mutatott rá Orbán Viktor. Leszögezte: a növekedés ütemét 4 százalék fölött kell tartani. Szavai szerint a csomag középpontjában a lakásépítések bővítése és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése áll majd. "Ha ez sikerül, akkor egy olyan nagymértékű beruházási hullám indul el Magyarországon, amely a kedvezőtlen világgazdasági hatásokat fél-egy évig képes lesz ellensúlyozni" - mondta.

Érintetlen marad a büdzsé, a kormány gyűjt és gyúr

A miniszterelnök közölte, hogy meggyőződése szerint a kétéves költségvetéshez nem szabad hozzányúlni, csak azon kívüli eszközök "összegyűjtéséről és egybegyúrásáról" lehet szó.

"Szeretnénk az Eximbank és a Magyar Hitelgarancia Részvénytársaság irányában erősítő lépéseket tenni, általában az állami garanciavállalást, a vállalkozók által felvett hitelek mögé nyújtott állami biztosítékok rendszerét szeretnénk felerősíteni" - jelentette ki.