Sára, Márió
2 °C
6 °C

Eltűntek a gyógyszerek

2004.06.24. 08:51
Az orvosságok eltűntek a patikákból, többen a júliusi áremelés miatti bespájzolásra gyanakszanak. A nagykereskedők múlt pénteken a szokásos megrendelés háromszorosát szállították ki a patikáknak
Panaszkodnak a patikusok, mert orvosság híján nem tudják kiszolgálni a betegeket - mondta Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Eltűntek a gyógyszerek, a nagykereskedők nem fogadják a megrendeléseiket. A Nagykereskedők Országos Szövetségének elnöke azonban visszautasítja, hogy raktároznák a készleteket. Szabó Ferenc elmondta, hogy a nagykereskedők múlt pénteken a szokásos megrendelés 2,5-3-szorosát szállították ki a patikáknak

Érthetetlen

A kamara elnöke szerint speciális esetekben az orvosok két-három hónapra elegendő orvosságot is felírhatnak a betegeknek. Ettől függetlenül 10-15 százalékra teszi a felvásárlást, ami a nyugdíjfizetés és a nyaralások idején szokásos mérték. Ezért nem érti a gyógyszerellátási anarchiát.

Az egészségügyi tárca helyettes államtitkára közölte: fellépnek a piaci erőfölénnyel való esetleges forgalmazói visszaélésekkel szemben, s az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szigorúan ellenőrzi a gyógyszer-kereskedelmet. Holló Imre hozzátette: a forgalmazóknak gyógyszerellátási kötelezettségük van.

Káosz

A káosz valószínűsíthető oka, hogy júliustól visszaállnak a márciusi árak, ami 15 százalékos emelkedést jelent. Tegnap elkészült az egyes gyógyszercégek és az állam között megkötendő két és fél évre szóló szerződésminta. Holló Imrétől megtudtuk, tény, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter az Egyesült Államokban tartózkodik, de utólag valamennyi szerződést ő látja majd el kézjegyével. A 182 gyártót - saját szerződésének aláírása végett - ma várják az egészségügyi minisztériumba.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke annak örül, hogy két és fél évre nyugvópontra kerül a gyógyszerügy. Orbán István reméli, hogy a tagvállalatok többsége megköti a szerződéseket.

Kompromisszum

A külföldi cégek képviseletét ellátó Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke vállalható kompromisszumnak tartja a szerződéseket. Székely Krisztina hozzátette: akik nem szerződnének, számolniuk kell azzal, hogy a kormány 85 százalékon befagyasztja áraikat. Ezt a módosított ártörvény szerint megteheti.

Az OEP szóvivője, Bartucz Attila elmondta: néhány céggel már egyeztették a portfólióik árait, többen árcsökkentést kezdeményeznek. A betegek térítési díja nem változik, a biztosító a termelői árakhoz igazítja a támogatási kulcsokat. Rajtuk nem múlik, hogy a patikusok időben megkapják az új gyógyszerlistát, ami a közlönyben is megjelenik.