Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Szigorúbban büntetnék az élelmiszer-hamisítást

2006.12.19. 15:04
Az élelmiszer-hamisítás ne szabálysértési, hanem büntetőjogi kategória legyen a jövőben - szorgalmazta a Baromfi Terméktanács. A főállatorvos által az élelmiszer-biztonságról összehívott találkozón a szakmai szervezetek szigorítást követeltek.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba meghívott szervezetek - a Baromfi Terméktanács, a Vágóállat és Hús Terméktanács, a Tej Terméktanács, a Húscéh, valamint a Hússzövetség, továbbá a Magyar Sertéstartók Szövetsége - megbízottai egyetértettek abban, hogy az élelmiszerbotrány tanulságait le kell vonni, az ellenőrzéseket pedig szigorítani.

Magyar élelmiszer nem érintett

Illegális hűtőházat lepleztek le
Kedden újabb illegális hűtőházat lepleztek le a Fővárosi Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás munkatársai Budapesten - jelentette be Hajós Ádám budapesti főállatorvos. A XI. kerületi Budafoki úti hűtőházban az ellenőrök lefoglaltak 15 tonna baromfihúst, amit elküldtek megsemmisítésre. Ezenkívül találtak számos kínai eredetű élelmiszert, fűszereket, halakat, rákokat és 1,4 tonna kínai eredetű rizst is.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke megjegyezte, élelmiszert előállítani és forgalmazni Magyarországon nagy felelősséggel jár. Aki az előírásokat és a szabályokat nem tartja be, el kell lehetetleníteni a gazdasági életben. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az eddigi élelmiszer-biztonsági mizériákban magyar előállítású élelmiszer nem volt érintve.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke arról beszélt, hogy a kereskedők felelősségét az élelmiszerbotrányokban az eddiginél tüzetesebben kell vizsgálni. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke ugyancsak a kereskedelmi láncok ellenőrzését, valamint a higiéniai előírások betartását szorgalmazta.

Hegedűs Géza, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke közölte, hogy a VHT az illegális termelők és feldolgozók felkutatásában magánnyomozók segítségét is igénybe vette. Ennek alapján az élelmiszer-ellenőrző hatóságok számára tippeket is tudnak adni az ellenőrzésekhez.

Több pénz megelőzésre

Süth Miklós országos főállatorvos azt hangoztatta, pozitív fejleményként értékelik, hogy az élelmiszer-biztonsági ellenőrzés rendszere egy főhatóság, az FVM hatáskörébe került. A sajtótájékoztatón jelen lévő szakmai szervezetek sérelmezték, hogy az élelmiszer-ellenőrzések anyagi fejezetét részben nekik kell előteremteniük, mivel az állat-egészségügyi hatóság bevételi tervét megnövelte ötmilliárd forinttal a jövő évre az agrártárca.

Süth Miklós közölte: az idén az állat- és növény-egészségügyi szolgálat mintegy 14-16 milliárd forintból gazdálkodhatott. Ennek felét finanszírozta a központi költségvetés, míg a másik felét a szolgálatoknak a saját bevételeikből kellett fedezniük.

Az országos főállatorvos arra még nem tudott pontos választ adni, hogy a jövő évben mennyi is lesz az élelmiszerlánc, élelmiszer-biztonsági, állat- és növény-egészségügyi főosztály rendelkezésére álló pénzügyi keret. Annyit azonban jelzett, hogy várhatóan a források felét jövőre is önerőből kell előteremteni.