Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elmaradott Magyarország?

2004.12.17. 08:59
A visegrádi országok közül hazánk az egyetlen, amelynek az idén június és október között javult a tizenötökhöz viszonyított, a DekaBank által számított gazdasági konvergenciamutatója.
A DekaBank rendszeresen kiadott elemzése szerint Magyarország három ponttal, 71-ről 74 százalékra javította eredményét, miközben Lengyelország és Csehország egy-két pontos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. A három balti ország szintén némileg távolabb kerül Európától.

Szlovénia az élen

Az új tagországok éllovasa, Szlovénia fejlődése töretlen: a vizsgált négy hónap alatt 83-ról 85 százalékra javult a mutató, és délnyugati szomszédunk ennek köszönhetően immár fejlettebbnek számít, mint a régi tagországok között sereghajtó Görögország.

A német bank konvergenciaindexe négy területen összesen 16 mutatószámot összegez. A monetáris konvergenciát az infláció, a hosszú távú kamatlábak, a valutaárfolyam és a hitelállomány alakulásán mérik. A fiskális területet az államháztartás egyenlege, az államadósság szintje, a külső eladósodottság és a magánszektornak a bruttó hazai termékből való részesedése jellemzi.

Hullámzó színvonal

A reálgazdaság fejlődését az egy lakosra jutó GDP összegén, a mezőgazdaság nemzetgazdasági súlyán, a munkanélküliségi rátán és az EU-országokkal folytatott kereskedelemnek a teljes külkereskedelmen belüli részesedésén mérik. Végül az intézményi konvergenciát alapvetően az EBRD transzformációs mutatóival jellemzi a DekaBank.

Magyarország teljesítménye az egyes területeken eléggé szélsőséges képet mutat. Míg a monetáris konvergencia kilencven és a fiskális felzárkózás nyolcvanöt százalékos értéke a térség élvonalába emeli a hazai gazdaságot, addig a reálgazdaság és az intézmények területén (hatvanöt, illetve hatvan százalék) például Bulgária is jobb eredményeket mondhat magáénak.