Vencel
13 °C
23 °C

Széchenyi-tervnyi pénzt pumpál az állam a gazdaságba

2008.12.10. 13:13
100-150 milliárd forintra rúg az az összeg, amelyet a kormány az uniós pályázatokon nyertes vállalkozásoknak, önkormányzatoknak előlegként kifizet, hogy így oldja a pénzpiaci világválság negatív hatásait – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

100-150 milliárd forintot pumpál a kormány a gazdaságba egy mai kormánydöntés értelmében. Azok a vállalkozások, amelyeknek a fejlesztését, beruházását az állam támogatja, azok mostantól kezdve a támogatási összeg 40 százalékát előlegként a szerződéskötés után 15 nappal megkapják - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón. Ezzel a következő hetekben 100-150 milliárd forintot tudnak odaadni készpénzben, elsősorban cégeknek, másodsorban önkormányzatoknak, civil szervezeteknek - fűzte hozzá a kormányfő.

Ez a döntés visszamenőleges, tehát azok a cégek is számíthatnak a könnyítésre, akik eddig bár nyertek valamilyen uniós pályázaton, de még nem hívtak le 40 százaléknyi részt az elnyert összegből. Ez a több ezer vállalkozás az ünnepek után értesítést fog kapni erről a lehetőségről.

A vállalkozások esetében nincs forintban kifejezett felső korlátja a 40 százalékos előlegnek. Az önkormányzatok az elnyert pályázati pénz negyedét kaphatják meg előlegként, és itt van felső határ, ez maximum 300 millió forint.

A mai döntés elsősorban az építőiparnak kedvez - magyarázta Gyurcsány. Ez a 100-150 milliárd forint az építőipar egyhavi teljesítményének felel meg, vagy hozzávetőleg annyi, mint egy komplett Széchenyi-terv.

A miniszterelnök kiemelte: hosszú évek óta ma először lehetett a politikai oldalak együttműködésének mondatait hallani. Gyurcsány arra célzott, hogy ma Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a nagy építőipari cégek vezetőivel folytatott konzultáció szünetében jelezte, a legnagyobb ellenzéki párt konkrét kérdésekben együttműködik a kormánnyal azért, hogy egy-két hónapon belül megszülessen az a 25-30 intézkedés, amely alkalmas arra, hogy az építőipari munkahelyek a válság ellenére megmaradjanak.

Az MTI tudósítása szerint a cégvezetők által javasolt és a Fidesz által támogatott intézkedések közül Matolcsy György volt gazdasági miniszter ötöt ismertetett a sajtóval. Ezek: gyorsuljon az uniós pályázatok elbírálása, a 10 százalékos garanciaalap csökkenjen 2-3 százalékra. Támogatják a Gyurcsány által bejelentett intézkedést is, azt, hogy az uniós pályázatoknál adható előleg 10 százalékról emelkedjen 40 százalékra. Javasolják, hogy a körbetartozás megfékezésére a követeléseket vásárolja meg kötelezően egy erre létrejött állami faktoring cég, a csődtörvény pedig úgy módosuljon, hogy adjon lehetőséget a bajba került építő cégek reorganizálására.