Valér
2 °C
8 °C

Elözönlik a turisták Magyarországot?

2004.11.10. 12:07
Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, belföldivendég-forgalma mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele nőtt 2003. január- szeptemberhez viszonyítva.
A KSH adatai szerint az év elejétől szeptember végéig a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2,6 millió külföldi vendég érkezett, akik 8,4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma nyolc, az éjszakák száma két százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest.

Budapest az élen

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - bővülése kizárólag a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott, ahol a szálláshelyek közel egyötödével több éjszakát regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában. A Dél-Alföld régióba az előző évihez hasonló forgalom irányult, míg a többi tervezési-statisztikai régiót csökkenés jellemezte.

A vizsgált időszakban a szállodák az átlagos értéket meghaladó mértékű növekedést jelentetek, ami azonban a három-, négy- és ötcsillagos szállodákra korlátozódott. A gyógyszállókban hat százalékkal több éjszakát töltöttek el külföldiek, mint 2003 első kilenc hónapjában.

A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) jelentős visszaesés figyelhető meg. Az EU-15 országaiból érkezett a külföldi vendégek több mint hatvan százaléka, akik hatmillió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken.

Sok német jött

A vendégek száma hét százalékkal növekedett, az éjszakák száma megegyezett a 2003 azonos időszakában eltöltött vendégéjszakák számával. A kereskedelmi szálláshelyeken a legfontosabb küldő országok közül Németországból, Ausztriából és Hollandiából mérséklődött, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból jelentősen nőtt a vendégforgalom. Az Európán kívüli földrészek mindegyikéről a vendégforgalom dinamikus növekedése figyelhető meg.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 2,6 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma elérte a 6,6 milliót. A vendégek száma három, a vendégéjszakák száma öt százalékkal hanyatlott 2003 azonos időszakához képest. A szállodák kivételével a szállástípusok mindegyikét csökkenés jellemezte - ez legkevésbé a panziókat, leginkább a kempingeket és az üdülőházakat érintette.

A gyógyszállodák az előző év azonos időszakához képest egyharmadával több belföldi éjszakát jelentettek. A tervezési-statisztikai régiók közül - a regisztrált vendégéjszakák száma alapján - Közép-Magyarországon kismértékben megélénkült a belföldivendég-forgalom, a többi régióban mérséklődés figyelhető Szeptember végéig a szállodák átlagosan 48 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál három százalékponttal magasabb volt.

Közel harmincmillió határátlépés

A januártól szeptember végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 143,5 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 12 százalékkal volt több, mint 2003 hasonló időszakában. Ezen belül a szállásdíjbevétel tíz, a szálláshelyi vendéglátás 17, az egyéb szolgáltatások bevétele 12 százalékkal bővült. A szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január-szeptemberben tizenegy százalékos növekedést jelez. Ezen belül a vendéglátás területén tizenegy, a szálláshely-szolgáltatás területén kilenc százalékos áremelkedést mértek.

Az év első kilenc hónapjában 28,3 millió külföldi határátlépést jelentett a Határőrség. A magyar állampolgárok több mint 13 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 19 százalékkal nőtt 2003 január-szeptemberéhez viszonyítva. A Ferihegyi repülőtér külföldiszemély-forgalmában 25 százalékos, magyarszemély-forgalmában 17 százalékos növekedés volt, amiben szerepe lehetett az olcsó légitársaságok megjelenésének is.