Judit
2 °C
7 °C

Döntöttek az elvárt adóról

2007.05.14. 18:16
Elfogadta a parlament az elvárt adóról szóló, az Alkotmánybíróság által első változatában megsemmisített szabályozás helyébe lépő törvényt: szakértők szerint az új megoldások már működőképesek, így a második félévben már fizetni vagy részletesen vallani kell a veszteséges vagy nullszaldós vállalkozásoknak.

188 igen szavazattal, 142 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el a parlament az adótörvények módosítását. A módosítás az adóhivatal felhatalmazást kap arra, hogy az eddiginél szélesebb körű ellenőrzési módszereket alkalmazva vizsgálja azokat, akik nem vállalják, hogy legalább a jövedelemminimum után megfizessék az adót. A törvény meghatározza, hogy az egyes adózói csoportoknál mennyi a nyereségminimum. Ha ezt a vállalkozás nem éri el, akkor a saját döntésétől függ, hogy kitölti-e a bevallás-kiegészítő nyomtatványt, vagy megfizeti az adót a minimum-nyereség után.

Előfordulhat, hogy valaki tényleg veszteségesen működik - leegyszerűsítve ennek figyelmenkívül hagyása miatt bukta el az alkotmányossági próbát az elvárt adóról a múlt év végén született törvényjavaslat, ám a kormány nem adta fel a célt: meg kell adóztatni azt a többszázezres vállalkozói kört, mely egyéni vállalkozóként vagy cégként, veszteséget kimutatva bújik ki a fizetés alól.

Az AB-nek két alapvető észrevétele volt a megsemmisített törvénnyel kapcsolatban: a már működő, jövedelmi típusú adójogi szabályozáson belüli új adóalap megállapítását ítélte alkotmányellenesnek összefüggésben azzal, hogy a törvényalkotó az anyagi adójogszabály körében felállított vélelemmel szemben nem tette lehetővé az ellenbizonyítást. Azaz, az adózó nem bizonyíthatta, hogy ő nem csak számlák gyűjtésével mutatja ki veszteségét, hanem a piaci helyzetből fakadóan tényleg sikertelen.

Az új elvárt adó mindkét kifogást kiküszöböli: egyrészt nem új adónemként vezetik be, minden vállalkozónak-vállalkozásnak azt az adónemet (társasági adót vagy szja-t) kell fizetnie, amelynek hatálya alá amúgy is tartozik. Legalább a korrigált, meghatározott tételekkel csökkenetni engedett éves bevételének két százaléka után. Hacsak, nem tölt ki egy a igen részletes, költségelszámolásait mélyen feltáró nyilatkozatot, mely alapján az adóhatóság eldöntheti: érdemes-e az illető az ellenőrzésre. Amennyiben "az ellenőrzés során az adóhatóság által kétségbe vont gazdasági események valódiságát és megtörténtét, illetőleg azt, hogy a költségek (ráfordítások) ténylegesen a vállalkozás érdekében merültek fel, az adózó jelentős számban és mértékben nem tudja bizonyítani", az APEH becslést alkalmazhat a tényleges bevételt illetően, ez alapján vethet ki adót.

A kormány eredetileg fél évre is 30 milliárd forintos bevételt várt az új adótól, az új javaslat elkészítésekor azonban már csak 10-15 milliárd forintról szóltak a jóslatok, aminek az eddig nem fizetőktől be kell folynia. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a 315 ezer társas vállalkozásból 118 ezer veszteséges, 16 ezer pedig nullás, 321 ezer egyéni vállalkozóból pedig 210 ezer nem fizet adót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?