Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Máris megvan az elvárt adó utódja?

2007.03.09. 08:09
Bevételtől függetlenül, előre meghatározott összegben vetnék ki az új adót, így a veszteséges cégek és egyéni vállalkozók is fizetnének adót.

A pénzügyi tárcának már kész javaslata van az elvárt adó pótlására – értesült a Napi Gazdaság. Elképzelhető, hogy a bevételtől függetlenül, előre meghatározott összegben vetnék ki az új adót, amelyet így a jövedelem eltitkolásával, illetve a fiktív költségek elszámolásával sem kerülhetnék el a vállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók.

A fix összegű, tételes adót az érintettek levonhatnák a társasági adóból, illetve a személyi jövedelemadóból, így a nyereséget termelőket tulajdonképpen nem terhelnék. Ha marad az elvárt adó eredeti logikája, nem kerülhetnék el viszont az adófizetést azok a cégek, amelyeknek beruházások vagy fejlesztések miatt keletkezik időleges veszteségük.

A pénzügyi tárca 200 ezer veszteséges céggel számol, az APEH adatai szerint pedig 2005-ben 107 ezer egyéni vállalkozó eredménye lett negatív. Tőlük az év második felében átlagosan 98 ezer forintot kellene beszedni ahhoz, hogy a tervezett 30 milliárd forintos bevétel teljesüljön. Ha a nullás eredményű vállalkozókat is számításba vesszük, az átlagos terhelés 83 ezer forint körül mozoghat majd, de elképzelhető, hogy az adótételeket a vállalkozás méretétől vagy bevételeitől függően sávosan határozzák meg.

Szinte biztos, hogy az új adónemet is megtámadják majd az Alkotmánybíróság előtt - vélekedik Hack Péter. Az alkotmányjogász szerint azonban a júliusi bevezetés nem ütközik az alaptörvénybe, mivel nincs olyan jogszabály, amely kizárná az évközi adómódosítást vagy egy új adónem kivetését. Az egyetlen kritérium, hogy az adózóknak megfelelő időt kell hagyni a felkészülésre.