Bernadett
0 °C
4 °C

Emelkednek a magyar fizetések

2005.03.04. 09:21
A nyugati szakszervezetek csökkenő befolyása és a versenyképesség növelése érdekében tett erőfeszítéseknek hála Európa gazdagabb államaiban csak kismértékben növekednek a fizetések. Mindeközben Kelet-Európában az átlátható munkaerőpiac és a növekvő termelékenység következtében nőnek a bérek – írta meg a Világgazdaság.
Az európai munkaadói szövetség (FedEE) felmérése szerint egyre kisebb a különbség az európai fizetések között. A vizsgálatot háromféle cégméretnél, összesen 31 állást alapul véve végezték a kontinensen, melynek eredményes nem okozott meglepetést: szokás szerint Dánia végzett az élen. Az ottani átlagfizetést alapul véve (100 pont) Svájc 83 pontjával az élmezőnybe tartozik, Németország 67 pontja viszont még lényegesen több, mint a franciák 48-a –írta meg a Világgazdaság.

Csökkenő különbségek

Az újonnan csatlakozott államok közül Szlovénia áll a legjobban, igaz, 22 pontja alig a fele Spanyolország 39-ének. Magyarország a listán egy év alatt a 29.-ről a 31. helyre esett vissza, igaz, faragott egy keveset a hátrányából: tavaly még csak 12 ponton álltunk, idén már 13-on. Csehország, ha csak kevéssel is, de mögöttünk áll, ahogy Szlovákia és Lengyelország is, Románia öt pontja pedig alig harmada a magyar eredménynek.

A 48 országot tartalmazó lista különbségei számottevően csökkentek egy év alatt. Tavaly még Dániában 87-szer annyit kerestek, mint a sereghajtó Moldovában, idén ez az arány már csak 67-szeres. A világgazdaság beszámolója szerint a folyamat hosszútávon is megfigyelhető: míg öt év alatt Dániában 18 százalékkal nőttek a bérek, ugyanezen időszak alatt például Romániában 115 százalékkal.

Szakértők szerint ennek több oka van. Egyrészt Nyugat-Európában a versenyképesség növelése érdekében igyekeznek szinten tartani, vagy lassítva emelni a fizetéseket, amire a szakszervezetek csökkenő befolyása miatt is lehetőség nyílt. Ugyanakkor a keleti országok munkaerőpiaca egyre integráltabb, sokan élnek otthon, de dolgoznak zsírosabb nyugati állásokban. Ráadásul a keleti munkaerőpiac egyre átláthatóbb, szabályozottabb, ezért sok társaság helyezte át ebbe a térségbe termelését, ami erősíti a helyi viszonyokat, és gyengíti a nyugatit.