Benedek
-4 °C
5 °C

Pop, kütyük, satöbbi

2001.06.29. 10:24
"Újra összeállt a Rolls Frakció. A fiúk képével díszített műbőr telefontokokból és gépkocsi-illatosító fenyőfákból négy hónap leforgása alatt egymilliárd forint értékben fogyott". Ez nem igaz, de csak azért, mert Magyarországon nem igazi üzlet a popsztárokhoz kapcsolódó emléktárgyak árusítása. Amerikában - ahol most éppen a visszatérő Michael Jacksonból próbálják a lehető legtöbbet kisajtolni - tavaly 250 millió dollár értékben vásároltak Backstreet Boys-os termékeket.
Backstreet Boys
- Mit szólna a Kisshez? A magáé két Backsteet Boysért.
- Ne vicceljen! Öreg rokkerek. Adok értük egy Ricky Martint, de akkor tegyen rá még egymillió dollárt.
- Sajátos humorérzék. Jó, hogy nem Rod Stewarttal jön mindjárt. Rickynél a fiatal Réz András is jobb biznisz lett volna.

A fenti beszélgetés talán nem hangzott el ebben a formában, de akár el is hangozhatott volna New Yorkban, 2001 júniusában, a - ki tudja, milyen meggondolásból - Licensing International 2000-nek nevezett popipari vásáron. A popsztárok neve és imidzse Amerikában százmillió dolláros adásvétel tárgya.

Fehér kesztyűt vegyenek!

Az MJ-Net Entertainment AG nevű cég is standot bérelt a vásáron, ahol vételre kínálta a Nagy Visszatérésre készülő Michael Jackson nevét és imidzsét. A poprókák a plasztikai sebészet nagy antireklámjának megvételét igen kockázatos üzletnek tartják, mivel a Thriller című albumából annak 1982-es megjelenése óta 52 millió példányt eladó Jackson nevéhez azóta sokkal inkább tapad a molesztált kisfiúk, oxigénsátorban nevelt csimpánzok és arcfehérítő műtétek képzete, mint a sikeré.

Ázsiáig nem jutnak el az amerikai pletykalapok

Az MJ-Net Entertainment AG, amely idén januárban eddig nem publikált összegért exkluzív licencszerződést kötött Jacksonnal, Szingapúrban irodát nyit, mivel a zenész Ázsiában még mindig igen népszerű. Már az előadó nevét viselő termékek korábbi forgalmazója, a Sony Signatures is főként Ázsiában igyekezett üzleteket kötni.

A mostani licenctulajdonos Jackson képével díszített hangszórót és hitelkártyát akar piacra dobni. MYMJ.TV néven pedig website-ot indítanak, ahol az énekes koncertjeit és videóit lehet majd megtekinteni, illetve az előfizetők exkluzív videókhoz juthatnak.

Jól ráfaragtak Rickyre

Ricky Martin
A popzenészek nevéhez és imidzséhez köthető árucikkekből általában vagy maga az előadó, illetve menedzsere próbál pénzt csinálni, vagy eladja a jogokat egy másik vállalkozásnak. Hiába jó üzlet a popipar Amerikában és Nyugat-Európában, a dologba bele is lehet bukni. A License! című szaklap információi szerint az a társaság, amely megszerezte Ricky Martin, a Puerto Ricó-i bájgúnár nevével fémjelzett termékek jogait, 1999-ben előre letett 9 millió dollárt. A cég a Ricky-hisztéria gyors elmúlása miatt tavaly csődöt jelentett.

Újra hódít az arcfestés meg a hosszú nyelv

Bár Jackson "megvásárlását" a szakmabeliek kockázatosnak tartják, a Nagy Visszatérőkön jó esetben hatalmasat lehet kaszálni. Hiába kasszíroztak például tavaly negyedmilliárd dollárt a Backstreet Boys fiúbanda képmásának tulajdonosai, az összeg eltörpül a Kiss - igaz jegybevételekkel együtt számolt - 500 milliós tavalyi bevétele mellett.

Mi a helyzet minálunk?

Siralmas - foglalható össze a magyar könnyűzene ismerőinek véleménye.

Magyarországon pólót, esetleg posztert vagy képeslapot lehet eladni, de ebből legfeljebb két-három év múlva lesz igazi üzlet - mondta az Indexnek Tóth Tibor, a Kispál és a Borz menedzsere. A popzenének nálunk nincs akkora piaca, mint Nyugat-Európában, az ajándéktárgyüzlet pedig egyelőre "66-od rangú" kérdés - fogalmazott.

Tóth az ajándéktárgy-bizniszt amúgy is "iszonyúan műfajfüggőnek" tartja. Szerinte egy-két olyan előadó mellett, mint Jimmy vagy esetleg Charlie legfeljebb a "fekete pólós" fémzenészek számíthatnak komolyabb bevételre ilyen forrásból.

A Nagy Pólóhamisítási Per

Az Index Heavy Metal Szakbizottsága ezek után sem habozott, rögtön a legnépszerűbbeknél kereskedett, és felhívta Lukács Lászlót, a Tankcsapda énekesét. Az első mondat után kiderült, hogy a Tiszántúl legkeményebbjei éppen nyakig vannak egy pólóhamisítási perben, amely sok heavy metalos előadót érint. Lukács szerint még az irigyelt fémzenészek sem látnak rendes pénzt a pólókból, mert Magyarországon ennek az üzletágnak nincsen kialakult törvényi és etikai háttere. "Gyakorlatilag szabad rablás folyik" - mondta a kiábrándult Lukács, amire a riporter bólintott, és letette a Klaus Meine-fejet formázó telefonkagylót.