Árpád
-2 °C
3 °C

Többmilliárdos kárt okozott Emma

2008.03.03. 10:30
Csak az Aegon biztosító 1-1,5 milliárd forintnyi kár bejelentésére számít a hétvégi szélvihar után. A többi biztosító még megbecsülni sem tudta, várhatóan hány kárbejelentés érkezik hozzájuk a következő napokban. A kisebb károk után szemle nélkül, azonnal fizetnek.

A hétvégi, az egész országot végigpusztító orkán nyomán az előzetes becslések szerint több tízezer kárbejelentés érkezik a biztosítókhoz. A legtöbb cégnél még nem tudtak adatokat közölni, miután a kárbejelentések csak hétfő délelőtt kezdődtek meg, az Aegon viszont a korábbi tapasztalatok alapján már közzétette becslését a várható kárnagyságról.

Több tízezer kárbejelentés

A becslés szerint csak az Aegon ügyfelei 1-1,5 milliárd forintos kárt szenvedtek a hétvégén. A biztosító 20-25 ezer kárbejelentésre számít, amiből az következik, hogy a biztosító becslése szerint az átlagos kárérték 40 és 75 ezer forint között lehet. Az Aegon a lakásokban és egyéb biztosított épületekben keletkezett károk mellett a várható gépjárműkárokkal is számolt a becslésben.

A biztosító szakértői a vihar által legsúlyosabban érintett településeken, így a Békés megyei Dévaványán vagy a Győr közelében lévő Nagyszentjánoson már vasárnap megkezdték a károk felmérését. A gyors kárfelmérés érdekében a legkritikusabb területekre szakértőket csoportosítanak át. Az aegonos ügyfelek a károkat a helyszínen tartózkodó kárszakértőknél, a (40) 204-204-es telefonszámon, a területileg illetékes ügyfélszolgálati irodákban, vagy az aegon.hu honlapon jelenthetik be.

Szemle nélkül is fizetnek

Bizonyos kisebb összegű károkat a nagyobb biztosítók szemle nélkül, a kár telefonos bejelentésével és a kárérték egyeztetésével, vagy számla benyújtásával intéznek. Erre lehetőség van többek között az Aegonnál, a Generali-Providenciánál és az Allianznál is. Előbbi azt közölte hétfőn: nem várja meg ügyfelei jelentkezését, hanem a legérintettebb területeken élő ügyfelei beazonosításával, azonnal megkezdi a helyszíni szemléket.

A Generali-Providencia egyébként szintén több ezer kárbejelentésre számít a hétvégi vihar miatt, bár pontosabb becslést nem adott a várható kárértékről. A biztosító ezekben a napokban munkatársai átcsoportosítása mellett, emelt kárszakértői létszámmal dolgozik. A kárbejelentéseket folyamatosan fogadják személyes ügyfélszolgálati pontjain, a (40) 200-250-es call centerén, honlapján, valamint az Europe Assistance Mestervonal ügyeletén keresztül.

A kisebb károk után szemle nélkül, azonnal fizetnek

Lakások, autók, ipari ingatlanok is károsodtak

Az Allianz ügyfelei a nagyjából 50 ezer forintig terjedő károk gyors, kárfelmérés nélküli rendezésére számíthatnak. A károkat a (40) 421-421-es számon lehet a leggyorsabban bejelenteni, közölte az Index kérdésére a biztosító. A hozzájuk bejelentett kár nagyságát megbecsülni sem tudták, mondván nagyon sok területen keletkeztek károk, amelyek a gépjármű-, a lakás- és az ipari ingatlanok biztosítására is kiterjednek.

Az előzetes információk alapján a legnagyobb károk Dél-Budán, Pest-, Békés-, Szolnok-, Bács-Kiskun-, Győr-Moson-Sopron, Fejér, és Komárom-Esztergom megyékben voltak, írja a Független Hírügynökség. Az érintett megyékben háztetőket bontott meg, illetve kéményeket döntött le a vihar. A legnagyobb pusztítást Dévaványán – itt 250 épület károsodott –, valamint Nagyszentjánoson – itt 25 lakóház sérült – okozta a vihar.

Miskolcon a vihart jégeső kísérte. Súlyosan károsodtak még a Pest megyei Szigetszentmiklós, Dabas, Vecsés, Dunaharaszti, Budaőrs, Vác, Szentendre, Dunavarsány, a Komárom-Esztergom megyei Uny, Baj, Kocs, a Fejér megyei Beloiannisz, Borsod megyében Miskolc, Bács-Kiskun megyében Kecskemét, Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszló, Heves megyében Tarnabod, Tarnaőrs, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászkísér, és Zala megyében Nagykanizsa és Lenti lakóépületei.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?