Vilhelmina
12 °C
28 °C

Többmilliárdos kárt okozott Emma

2008.03.03. 10:30
Csak az Aegon biztosító 1-1,5 milliárd forintnyi kár bejelentésére számít a hétvégi szélvihar után. A többi biztosító még megbecsülni sem tudta, várhatóan hány kárbejelentés érkezik hozzájuk a következő napokban. A kisebb károk után szemle nélkül, azonnal fizetnek.

A hétvégi, az egész országot végigpusztító orkán nyomán az előzetes becslések szerint több tízezer kárbejelentés érkezik a biztosítókhoz. A legtöbb cégnél még nem tudtak adatokat közölni, miután a kárbejelentések csak hétfő délelőtt kezdődtek meg, az Aegon viszont a korábbi tapasztalatok alapján már közzétette becslését a várható kárnagyságról.

Több tízezer kárbejelentés

A becslés szerint csak az Aegon ügyfelei 1-1,5 milliárd forintos kárt szenvedtek a hétvégén. A biztosító 20-25 ezer kárbejelentésre számít, amiből az következik, hogy a biztosító becslése szerint az átlagos kárérték 40 és 75 ezer forint között lehet. Az Aegon a lakásokban és egyéb biztosított épületekben keletkezett károk mellett a várható gépjárműkárokkal is számolt a becslésben.

A biztosító szakértői a vihar által legsúlyosabban érintett településeken, így a Békés megyei Dévaványán vagy a Győr közelében lévő Nagyszentjánoson már vasárnap megkezdték a károk felmérését. A gyors kárfelmérés érdekében a legkritikusabb területekre szakértőket csoportosítanak át. Az aegonos ügyfelek a károkat a helyszínen tartózkodó kárszakértőknél, a (40) 204-204-es telefonszámon, a területileg illetékes ügyfélszolgálati irodákban, vagy az aegon.hu honlapon jelenthetik be.

Szemle nélkül is fizetnek

Bizonyos kisebb összegű károkat a nagyobb biztosítók szemle nélkül, a kár telefonos bejelentésével és a kárérték egyeztetésével, vagy számla benyújtásával intéznek. Erre lehetőség van többek között az Aegonnál, a Generali-Providenciánál és az Allianznál is. Előbbi azt közölte hétfőn: nem várja meg ügyfelei jelentkezését, hanem a legérintettebb területeken élő ügyfelei beazonosításával, azonnal megkezdi a helyszíni szemléket.

A Generali-Providencia egyébként szintén több ezer kárbejelentésre számít a hétvégi vihar miatt, bár pontosabb becslést nem adott a várható kárértékről. A biztosító ezekben a napokban munkatársai átcsoportosítása mellett, emelt kárszakértői létszámmal dolgozik. A kárbejelentéseket folyamatosan fogadják személyes ügyfélszolgálati pontjain, a (40) 200-250-es call centerén, honlapján, valamint az Europe Assistance Mestervonal ügyeletén keresztül.

A kisebb károk után szemle nélkül, azonnal fizetnek

Lakások, autók, ipari ingatlanok is károsodtak

Az Allianz ügyfelei a nagyjából 50 ezer forintig terjedő károk gyors, kárfelmérés nélküli rendezésére számíthatnak. A károkat a (40) 421-421-es számon lehet a leggyorsabban bejelenteni, közölte az Index kérdésére a biztosító. A hozzájuk bejelentett kár nagyságát megbecsülni sem tudták, mondván nagyon sok területen keletkeztek károk, amelyek a gépjármű-, a lakás- és az ipari ingatlanok biztosítására is kiterjednek.

Az előzetes információk alapján a legnagyobb károk Dél-Budán, Pest-, Békés-, Szolnok-, Bács-Kiskun-, Győr-Moson-Sopron, Fejér, és Komárom-Esztergom megyékben voltak, írja a Független Hírügynökség. Az érintett megyékben háztetőket bontott meg, illetve kéményeket döntött le a vihar. A legnagyobb pusztítást Dévaványán – itt 250 épület károsodott –, valamint Nagyszentjánoson – itt 25 lakóház sérült – okozta a vihar.

Miskolcon a vihart jégeső kísérte. Súlyosan károsodtak még a Pest megyei Szigetszentmiklós, Dabas, Vecsés, Dunaharaszti, Budaőrs, Vác, Szentendre, Dunavarsány, a Komárom-Esztergom megyei Uny, Baj, Kocs, a Fejér megyei Beloiannisz, Borsod megyében Miskolc, Bács-Kiskun megyében Kecskemét, Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszló, Heves megyében Tarnabod, Tarnaőrs, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászkísér, és Zala megyében Nagykanizsa és Lenti lakóépületei.