Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP nem erősítené mesterségesen a forintot

2002.04.09. 11:39
A forint árfolyama végül erősödéssel, az állampapír-piaci hozamok emelkedéssel, a részvényárfolyamok pedig száguldással reagáltak a választások első fordulójának eredményeire. A jelenlegi kormányétól eltérő monetáris politikai felfogás a piac szerint nem okozna feszültséget egy MSZP vezette kabinet és a jegybank között - írja a Napi Gazdaság.
Nem folytatná az erőltetett felértékeléssel operáló inflációcsökkentést egy MSZP által vezetett kabinet - jelentette ki a lapnak László Csaba, a szocialisták pénzügyminiszter-jelöltje, aki szerint így a jelenlegi árfolyamsáv évekig fennmaradhat.

László Csaba úgy fogalmazott, hogy az MSZP gazdaságpolitikája a természetes folyamatokra kíván hagyatkozni az árfolyam-politika terén, és így akar fenntartható inflációcsökkenést elérni. Az infláció így előbb tartósan 5 százalék alá esik, majd 2004-ben és 2005-ben évi 1-1,5 százalékkal 2-3 százalékra csökken.

Nem várható konfliktus a jegybankkal

A Napi által megkérdezett elemzők többsége úgy véli, nem várható éles irányváltás a monetáris politikában.

A László Csaba által említett erőltetett felértékelés eddig jobbára a forint erősödése irányába mutató kormányzati megnyilvánulásokban mutatkozott meg, ezek nagy valószínűséggel elmaradoznának, ha az MSZP alakíthatna kormányt.

Az elemzők szerint jelenleg nem utal semmi arra, hogy a fiskális és a monetáris politika irányítói között feszültség alakulhat ki, hiszen a jegybank inflációs célkitűzését László Csaba is reálisnak tarja.

Az EMU-csatlakozásról másként vélekedik az MSZP

Az egyetlen komolyabb ellentétre az európai monetáris unióhoz való csatlakozás kapcsán lehet számítani. A jegybank elemzői szerint az EMU-tagság várható hasznai bőven kárpótolnának az esetleges költségekért, azaz nem érdemes várakozni.

Ezzel szemben László Csaba többször is utalt arra, hogy az MSZP nem lépne be az első alkalommal az eurózónába.