Dömötör
-1 °C
14 °C

Rekordokat dönt az áramfogyasztás, de összeomlás nem lesz

2007.06.20. 13:42
A nyári áramfogyasztási rekordok lassan a téli csúcsokat is megközelítik: a klímák számának emelkedése mellett ebben az is szerepet játszik, hogy a kánikula júniusban érkezett, amikor még kevesen vannak szabadságon. Az ellátás a Mavir szerint biztosított, de jövőre már aligha lehet az erőműkarbantartások nagy részét a korábban megszokott módon nyárra időzíteni.

Az idén nyáron minden korábbi rekordot megdönthet az áramfogyasztás, amire nincs más magyarázat, mint a légkondicionáló berendezések számának emelkedése - mondta az Indexnek Vinkovits András, a Mavir vezérigazgatója. A Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító vezetője hangsúlyozta: megfelelő mennyiségű energia áll rendelkezésre. Szerencse, hogy Pakson a nyári karbantartások ellenére jelenleg mind a négy blokk üzemel. Ugyanakkor a Mavir júliusra már külön tendert ír ki az importkapacitásokra, így az árambehozatal is nagyobb szerepet kap az ellátásban. Az elosztó rendszer kapacitása bőven bírja a terhelést, a kérdés csak az, van-e elegendő megtermelt energia - mondta a vezérigazgató az Index kérdésére.

A tél a csúcs

A nyári időszak összességében még így, a klímák miatt megemelkedett fogyasztással és a váratlan nagy meleg ellenére is visszafogottabb, mint a több világítással és az elektromos kiegészítő fűtőberendezések beállításával terhelt tél. Tavaly nyáron az úgynevezett órás csúcs, az egyidejűleg mért legnagyobb fogyasztási igény 6000 megawatt volt (ez abszolút nyári csúcs is egyben), amit már kedden majdnem sikerült megdönteni, de végül csak 5976 megawatt fogyott. A téli rekord 6450 megawatt – mondta az Indexnek Kapás Mihály, a Mavir vezető diszpécsere.

Mind az órás csúcsok, mind a teljes napi fogyasztás 10-12 százalékos növekedést mutat a tavaly júniusi időszakhoz képest.

Eddig azonban éppen a magasabb téli, alacsonyabb nyári fogyasztási igényekhez időzítették az erőművek a leállásokkal járó karbantartásokat: részben ezek miatt alakult ki május 21-én hétfőn egy a lakosságot nem, de néhány nagy fogyasztót érintő ellátási zavar. A karbantartási terveiket és az ezekkel kapcsolatos szerződéseket az erőművek egy évre előre rögzítik, így most csak arra van lehetőség, hogy a jobb összehangolás érdekében néhány napos vagy hetes csúsztatást kérjenek egyes munkálatoknál, az ősszel viszont tárgyalásokat kezdenek az áramtermelőkkel a jövő évi munkák időzítéséről – mondta Vinkovits András.

Nem várnak további nagy növekedést

A vezérigazgató szerint nem kell arra számítani, hogy a tíz százalék feletti igénynövekedési ütem folytatódna. Azt mondja, sokkal inkább arról van szó, hogy az utóbbi években vásárolt klímák most egyszerre zúgtak fel. Egyrészt a korábbi években enyhébb nyarak voltak, másfelől az sem mindegy, mikor jön a hőhullám. Az augusztusi szabadságolások idején nagyon sokan nincsenek otthon és munkában, így az esetleges kánikula ellenére is áll a klímák jelentős része. Júniusban viszont ahol lehet, mindent bekapcsolnak.

2005-ben a háztartások 2,4 százalékában működött légkondicionáló, egy részükben több is, így száz lakásra 3 klíma jutott a KSH adatai szerint. Frissebb felmérés nem áll rendelkezésre, arról pedig egyáltalán nincs adat, hogy az intézményekbe utólag beépített vagy éppen az épülő új irodaházakkal átadott légkondicionálok száma hogyan alakult. A forgalmazók saját adataikat üzleti titokként kezelik, összesítésről, becslésről nem tudnak. Az bizonyos: a háztartási berendezések között a legnagyobb fogyasztású klímáknál sem mindegy, mennyi idős és milyen energiahatékonyságú gépek fogynak.

Jöjjön valaki, fogy az energia

Jelenleg Európa-szerte több mint 188 millió 10 évnél idősebb készülék van a háztartásokban, amelyek legújabb technológiát alkalmazó gépekre cserélésével 44 TWh energiamegtakarítás érhető el. Ez egyben hirtelen (elméleti) a szén-dioxid-kibocsátás 22 millió tonnás csökkenését is jelentené, ami az EU által Kiotóban vállalt célok több mint 6 százaléka – áll a CECED, a Magyarország Háztartási Gép Gyártó és Forgalmazó Érdekérvényesítő és -képviselő Egyesülés által szervezett kampány honlapján, az energiakalkulator.hu-n.

Magyarországon a régi háztartási gépek aránya 35-40 százalék, az egyik legmagasabb a 25 tagállam közül. Ennek is köszönhető, hogy a hazai fogyasztók többsége nincs tisztában azzal, gépe milyen fogyasztási osztályba tartozik – mondta az Indexnek Mészáros Fanni, a CECED egyesülés cégvezetője. Egy tavalyi, a GfK által végzett felmérés szerint a hűtőgépeknél 54, a fagyasztóknál 69, a felültöltős mosógépeknél 59, az elöltöltős mosógépeknél 47 százalék az olyan tulajdonosok aránya, akik nem tudják, milyen besorolású és mennyit fogyaszt készülékük. A különbség jelentős lehet: az energiakalkulátoron végezhető számítás szerint a hazai viszonylatban nem is túl öregnek számító, tízéves, kétajtós, felső fagyasztós, nagy méretű hűtő éves fogyasztása 17 552 forintba kerül. Egy azonos kivitelű új típus esetén 10 658 az éves energiaszámla. A különbség évente közel hétezer forint, ami egyfelől a tizede egy új hűtő árának, másfelől az energiafogyasztás 40 százalékkal lenne kevesebb.

Picit már figyelünk

A helyzet változik: a nagy háztartási gépeknél, ideértve a klímákat is, a vásárlók első három kérdése között van az energiafelhasználásra vonatkozó, és a tapasztalatok szerint évről évre nagyobb szerepet játszik a fogyasztói döntésben ez a kritérium - írja Szánthó Balázs, a Media Markt koncepciómenedzsere az Indexnek küldött válaszában. Az egyik legnagyobb forgalmazónak számító cég tapasztalata szerint egyre nagyobb az energiatakarékos készülékek aránya is. Míg néhány évvel ezelőtt csak néhány "A" jelzésű volt a választékelemek között, ma már ezek alkotják a kínálat gerincét, sőt, az "A+"-os (jelenleg a legenergiatakarékosabb készülékkategória) jelzésűek is egyre nagyobb számban megtalálhatóak.

Ezt erősítik Bolváry Gellértnek, az Indesit Magyarország ügyvezetőjének, a CECED elnökének a szavai is, aki szerint ma már egyre nehezebb akár csak B kategóriás készüléket is eladni. De hozzáteszi, ez nemcsak a kereslet formálódását jelzi: az uniós előírások miatt a gyártók néhány évvel ezelőtt rákényszerültek a mára általánossá vált, kis fogyasztású gépek gyártására, a folyamat mára lendült át a magyarországi forgalmazásban is érezhető olyan stádiumba, hogy nem is igazán vannak jelen a kínálatban rosszabb besorolású, nagyobb fogyasztású készülékek.

Picit már figyelünk

A CECED klímákkal nem foglalkozik, de hasonló folyamat rajzolódik ki a légkondik piacán Dudás Zoltán, a klímaimportáló és -forgalmazó Genex Rt. Kereskedelmi igazgatója szerint. Közölte, tavaly volt először az érzékelhető, hogy már nem luxuscikk a légkondicionáló, és bár ez részben éppen az olcsóbb és rosszabb energiahatékonyságú gépek nagyszámú megjelenésével állt összefüggésben, a vásárlók egyre inkább figyelnek a fogyasztásra a választásnál. Sokan már a cserénél tartanak, azaz a korábbi gépek helyett vesznek újabbakat. Az ilyen vásárlók kifejezetten tudatosnak mondhatók.

Ezt figyelték meg a Media Marktban is, ahol tömegesen 2000 után kezdték az emberek vásárolni ezeket a készülékeket. Azóta fejlődött a technológia is, a készülékek jobb paraméterekkel rendelkeznek, komolyabb szűrőberendezés van bennük. Ez utóbbi, valamint az energiatakarékosság egyre inkább befolyásolja a fogyasztói döntéseket.