Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Szélerőműveket akar a lakosság

2006.01.31. 10:53
A magyar népesség túlnyomó része támogatja a megújuló energiaforrások szerepének növelését, főleg azért, mert a többség attól tart, hogy az oroszországi gázzal kapcsolatos bizonytalanságok miatt növekedni fognak az energiaárak - derül ki abból az országos reprezentatív felmérésből, amelyet a Callis Energetika Rt. megbízásából 2006. január 6-a és 10-e között készített a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet.
Bármennyire is politikai szempont a lakossági gázár alacsonyan tartása, a lakosság 75 százaléka úgy véli, hogy az orosz gázszolgáltatás esetleges bizonytalanságai miatt háztartásának energiaköltségei nőni fognak - a népesség 22 százaléka biztosnak, 53 százaléka valószínűnek tartja ezt -, bár a többség nem számít 10 százalékot meghaladó emelkedésre.

Az energiaellátás biztonságát veszélyeztető energiamérleget a szakértők is tarthatatlannak tartják, mivel a felhasznált energiahordozóknak közel a felét tette ki tavaly a földgáz, és ezzel Magyarország a második helyen áll az európai országok között, ráadásul a gáz 80 százalékát importálnia kell, ebből 70 százalékot közvetlenül az orosz Gazpromtól. Ennek orvoslását többen a megújuló energiaforrások nagyobb arányú alkalmazásában látják, és ezt támogatná a lakosság túlnyomó része is. A kevéssé használt energiaforrások közül a legtöbben a szélenergia (34%) és napenergia (32%) nagyobb arányú kiaknázását támogatnák.

Tudjuk mi kéne

A lakosságnak markáns véleménye van arról is, hogy milyen energiatermelési módok kímélik jobban a környezetet: 80 százalék válaszolt erre a kérdésre úgy, hogy a szélenergia környezetbarátabb a fatüzelésnél vagy más hulladékok elégetésénél. Nagyjából ugyanilyen arányban (78%) tartják hihetőnek azokat a számításokat, amelyek szerint 400 nagyobb teljesítményű szélerőmű legalább 700 ezer háztartás energiaszükségletét is biztosíthatja.

Tudta-e Ön?
Egy átlagos háztartás évi átlagfogyasztása: 2259kWh/háztartás (Forrás: Magyar Villamos Energia-Rendszer 2004. évi statisztikai adatai; MAVIR Rt.; www.mavir.hu) Egy db 2MW kapacitású szélerőmű éves villamos energia termelése: 4.000.000kWh/év Egy db 2 MW kapacitású szélerőmű 1770 átlagos háztartás villamos energia igényét biztosítja

Erről is a politikusok tehetnek

A válaszadók 67 százaléka szerint annak, hogy a szomszédos Ausztriában számos szélerőmű üzemel, míg Magyarországon csak 15, az az oka, hogy a politikusok és a hagyományos erőművek vezetői nem támogatják szélerőművek létesítését. A népesség 20 százaléka a gondolja azt, hogy nem politikai vagy gazdasági érdekekről van szó, egyszerűen az ország természeti adottságai nem teszik lehetővé, hiszen nem fúj eléggé a szél.

Ennek ellenére még a szélerősségben kételkedőknek is több mint 80 százaléka, a teljes népességnek pedig a 91 százaléka támogatja, hogy több szélerőmű legyen Magyarországon. Ha a kérdés nem általában vonatkozik a szélerőmű-építésre, hanem úgy szól, támogatná-e 400 nagyteljesítményű szélerőmű felépítését, ha ez környezetbarátabb lenne, csökkentené az oroszországi gázzal szembeni függőséget és csak kicsit (1,5 %-kal) drágítaná az áram árát: még ebben az esetben is 85 százalék támogatja a 700 ezer háztartás energiaszükségletét biztosító szélerőmű parkok építését.